Иновације у здравству , као што су  eHealth и телемедицина, нуде нове перспективе за смањење трошкова и побољшање квалитете здравствене заштите, али скупе нове технологије, такођер, покрећу  медицинске инфлације те користи  не могу  увијек бити  дистрибуиране једнако. Иновације  су тренутно  у срцу креирања политика Уније и здравствени сектор ту није изнимка.

У склопу погона за раст и стварање радних мјеста,ово је једна од индустрија, идентифицирана као способна за испоруку економије темељене на знању, описана у стратегији ЕУ 2020.То укључује еХеалтх, за који се сматра да има "велики потенцијал", а  према извршном плану ЕУ за економски опоравак. eHealth је, такођер, једна од шест водећих еуропских тржишних иницијатива. eHealthи телемедицина нуде иновативне производе  и нове начине за организацију здравственог система, иако је тржиште за овај сектор примарно у земљама с развијеним здравственим услугама.

Једна велика индустрија, која се показала релативно отпорном при суочавању са економском кризом, је фармацеутски сектор. Нови лијекови су помогли створити знатно богатство у Еуропи у посљедњих неколико десетљећа и ЕУ снажно улаже у иницијативу иновативне медицине, како би се осигурало да се тај тренд настави.Израда лијекова и клиничка испитивања окупљају високо квалифициране раднике из јавног и приватног сектора, нешто што креатори политике желе заштитити у све конкурентнијем глобалном окружењу.

Слично томе, сектор медицинских  уређаја је значајан извор нових врхунских производа,  који могу побољшати сигурност и учинковитост здравствене заштите. Дијагностика и технологије обраде слике, као и хируршке направе, осигуравају око 435.000 радних мјеста у Еуропи.

За разлику од сектора иновативних лијекова, медицински уређаји обично су развијени од малих и средњих предузећа, а не од великих мултинационалних компанија. Иновације у погледу тога  како се испоручују здравствене и социјалне услуге су такођер истакнуте, не само због тога што преиспитивање традиционалних пословних модела има потенцијал да направи  уштеде јавним тијелима. Лијечење више људи у њиховим домовима- а не у болницама- ће бити једна од главних особина будућих здравствених услуга, омогућено  телемедицином, уређајима за даљински надзор и технологијама које побољшавају усклађеност  пацијента с лијековима

.Главни недостатак за  потицање иновација је да се дижу цијене пружања здравствене заштите. Медицинска инфлација ишла је  испред свих других сектора, чак и у вријеме економских тешкоћа. Помирити потребу за  иновативним здравственим секторм, док се министри здравста  боре за контролу потрошње, бит ће велики изазов.

Јавне власти су забринуте да ће јавни захтјев за најновијим лијековима и најновијим хигх-тецх уређајима дигнути трошкове, а индустрија се жали да је улагање у истраживање и развој узалудно ако не постоји тржиште за иновативне производе.Ово улази  у шире питање једнакости и приступа  иновативној здравственој заштити.

Глобално, јаз између оних који се боре да се испуне њихове основне здравствене потребе и развијеног свијета, гдје неки пацијенти имају спреман  приступ лијековима за спашавање живота и врхунској  превентивној технологији , расте све више.Унутар земаља чланица ЕУ, разлике су такођер између оних богатих и сиромашних.

У неким земљама, они које могу платити најбољу доступну његу – било из властитог џепа или преко скупих приватних здравствених осигурања – имају велике предности над онима који не могу.За јавно финансиране здравствене системе, изазов је како уравнотежити  растуће потражње за скупим новим процедурама за неколицину, с темељном обвезом пружања његе за многе.