Фена: Економско-социјално вијеће за територију Федерације Босне и Херцеговине данас је на ванредној сједници у Сарајеву подржало Нацрт закона о плаћама и накнадама у органима власти ФБиХ, који је усклађен с примједбама и сугестијама из парламентарне расправе и ставовима Свјетске банке.

Партнери у Економско-социјалном вијећу, Влада, послодавци и Синдикат, закључили су да до наредне сједнице Федералне владе треба још дефинирати начин утврђивања основице за обрачун плаћа и да након тога споменути нацрт закона треба у форми приједлога упутити у парламентарну процедуру. Економско-социјално вијеће је такођер закључило да би и нижи нивои власти у ФБиХ по истом моделу требало да уреде област плаћа.

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Мустафа Мујезиновић казао је да ће Влада тражити од кантоналних скупштина па и градова и опћина да се одреде према овом закону и прихвате га као свој закон, јер тренутно има начелника опћина који имају чак и до два и по пута већу плаћу од федералног премијера.

''Овај закон је добар, прије свега што укида давања на све и свашта, а ту се мисли на разне комисије, награђивања и слично, те што на истовјетан начин вреднује истоврсне послове на свим нивоима власти у Федерацији'', казао је премијер Мујезиновић.

И предсједник Синдиката Босне и Херцеговине Исмет Бајрамовић оцијенио је да је закон добар зато што ће се знати колика је основна плаћа за одређено радно мјесто.

''Коефицијенте имамо, још нам недостаје основица па да израчунамо коначне плаће'', казао је Бајрамовић.

Представници Синдиката су се изјаснили да пристају на измјене и допуне колективног уговора како би закон био у складу с обавезама станд-бy аранжмана и како синдикат не би више морао подносити тужбе против владе. Нацрт закона о плаћама и накнадама у органима власти ФБиХ прописује платне разреде и коефицијенте изабраних дужносника, носитеља извршних функција, савјетника државних службеника и намјештеника, полицијских и службеника судске полиције те затворских полицајаца стражара.

Када су у питању изабрани дужносници, носитељи извршних функција и савјетници, прописано је девет платних разреда с припадајућим коефицијентима (највећи коефицијент десет а најмањи шест).

Државни службеници смјештени су у једанаест а намјештеници у седам платних разреда.