Дирекција за европске интеграције у сарадњи са Амбасадом Републике Мађарске у Босни и Херцеговини организирала је 11. марта у згради Парламентарне скупштине уводни семинар о мађарским искуствима у процесу ЕУ интеграција, којим је представљен почетак реализације низа семинара који ће бити организирани у склопу техничке помоћи.

Семинар представља почетак реализације активности пријеноса знања и искустава мађарских експерата у процесу придруживања ЕУ након што су у јуну 2008. године мађарски Премијер и Предсједавајући Вијећа министара БиХ потписали Декларацију о подршци процеса интеграције БиХ у ЕУ.Семинару је присуствовало 46 службеника са државног и ентитетског нивоа.

Учеснике семинара поздравили су директорица Дирекције за европске интеграције БиХ Невенка Савић и мађарски амбасадор у БиХ Ласзло Тотх.

Савић је нагласила да је процес придруживања ЕУ један предвидив и јасан процес у ком се тачно знају задаци који се стављају пред сваку земљу, те да су искуства земаља које су већ прошле тај пут врло драгоцјена. Амбасадор Републике Мађарске у БиХ Ласзло Тотх говорећи о стабилности и сигурности западног Балкана, истакнуо је значај БиХ „као кључне земље у региону“. Такође је истакао да за Мађарску БиХ не преставља само једну од земаља у региону, него нас мађарска страна доживљава и жели да нас подржи као кључну земљу у регији Западног Балкана.

Предавачи на овом семинару су били Петер Моцсарy и Петер Девенyи. Они су презентирали мађарска искуства из процеса придруживања ЕУ (1990-2003), односно говорили су о изазовима у раду на хармонизацији законодавстава.

Девенy нагласио је да процес правног усклађивања са ЕУ законодавством изазов за који је уз неопходно добро разумјевање законодавства ЕУ, потребно и „дубинско“ познавање домаћег законодавства. Посебну пажњу предавач је посветио постављању смјерница и циљева за краткорочне и дугорочне приоритете при усклађивању законодавства, нагласивши значајну улогу евалуације након обављеног процеса, објављено је на порталу екапија.