Пројектни приједлози за бесповратна средства из ИПА фондова за билатералну прекограничну сарадњу, укупно њих 215, у фази су евалуације, кажу нам из Дирекције за европске интеграције (ДЕИ).

Бранимир Гојковић, стручни сарадник у Дирекцији за европске интеграције каже да је први позив завршен у октобру 2009. Тако је што за први позив што се тиче сарадње с Хрватском пристигло 103 пројектних приједлога, за сарадњу са Србијом пријављено је 74, а са Црном Гором 38 пројеката. Идући позиви, каже, бит ће објављени током ове године, али није прецизирао када.

"Тачан датум, као и комплетан апликациони пакет ће бити објављени на wеб страници ДЕИ-jа" казао је он.Подсјетимо, БиХ има приступ средствима кроз три билатерална програма прекограничне сарадње и то с Хрватском, Србијом и Црном Гором.

Иначе, БиХ судјелује у укупно шест програма прекограничне сарадње. Тако, осим три наведена, БиХ су доступна и средстава из ИПА фоднова за програм прекограничне сарадње с државама ЕУ чланицама – ИПА Јадрански програм, те за два програма транснационалне сарадње – Југоисточна Еуропа (СЕЕ) и Медитеран (МЕД). Сви програми имплементирају се путем грант шема за које се објављују позиви за подношење пројектних приједлога.

"Што се тиче Јадранског програма прекограничне сарадње његов главни циљ је стимулација одрживог развоја прекограничне области, економских, културних, природних и људских потенцијала кроз јачање капацитета људских ресурса. За средства из овог програма пријављено је 280 пројектних приједлога и њихово разматрање је у току" каже нам Гојковић.Средства из овог програма бит ће одобрена за оне пројекте који ће осигурати јачање могућности за одржив развој јадранског региона усклађеном стратегијом дјеловања међу партнерима из прихватљивих подручја. Што се тиче овог програма, истиче Гојковић, договорен је интегрални приступ који подразумијева спајање финанцијских алокација свих земаља учесница у један јединствен фонд, из којег се финансирају пројекти од заједничког интереса.

"За БиХ је алоцирано око 6 милиона еура за трогодишњи период 2007. – 2009." каже он.

Истиче, да ће у току ове године ДЕИ, у сарадњи са Министарством финансија БиХ радити на успостављању канцеларије првог нивоа контроле трошкова направљених од стране партнера из БиХ. Осим тога, предвиђено је и успостављање "инфо поинт" канцеларије.

Што се тиче транснационалне сарадње Југоисточна Еуропа и први и други позиви су завршени. У првом позиву за финансирање је одобрено 40 пројеката, од којих 6 укључују партнере из БиХ. "Средства са партнерима из БиХ у укупном износу од 385.213 еура, уговорена су од Делегације Европске уније БиХ у Сарајеву" каже Гојковић.

Други позив за подношење пројектних приједлога за овај програм објављен је у новембру 2009. године, а из Дирекције кажу да је у тијеку евалуација пристиглих пројектних приједлога. Што се тиче транснационалног програма сарадње Медитеран, који обухваћа 13 држава медитеранског подручја, Гојковић каже да је други позив за подношење пројектних приједлога објављен у фебруару 2009. године, те да се и ту још ради на евалуацији пристиглих приједлога.

Иначе, за програм прекограничне сарадње од 2007. до 2012. БиХ ће из ИПА фондова бит доступно 30,2 милиона еура бесповратних средства.

Око 90 посто пројеката "пада" на административној провјери

I компаније и владине и невладине институције које су аплицирале за средства из ИПА фондова надају се да ускоро знати резултате евалуације пројекта јер истичу доста дуго чекају на њихову објаву.И Александар Милановић, директор Агенције приватне иницијативе из Србца, која је партнер организацијама из Хрватске које су аплицирале за средства из програма прекограничне сарадње БиХ – Хрватска, каже да жељно ишчекује резултате евалуације.

Они су са партнерима из Хрватске аплицирали са два пројекта која се односе на побољшање економије кроз развој туристичке понуде у Посавини, а сарадници су туристичкој организацији за пројект сарадња и размјена искустава из заштићеног подручја Бардаче и Лојског поља из Хрватске која се односи на компоненту заштита животне средине и екологије у комбинацији са развојем туристичке понуде на овом подручју.

Они су већ 2004. и 2005. аплицирали и добили средства за два пројекта из тадашњег ЦАРДС програма те им је то било драгоцјено искуство приликом израде пројеката за ИПА. Иако је процес апликације веома захтјеван и сложен каже да је за то потребна само пракса. "Правила су стриктна и морате их се дословно придржавати. Уколико се не придржавате сваког детаља приједлог бива одбачен без обзира на то колико је идеја добра", каже Милановић.То показује и чињеница да, каже, преко 90 посто приједлога отпада већ при админстративној провјери тј. због тога што се не приложе сви потребни документи. Иако постоје бројне едукације о томе како аплицирати Милановић сматра да се најбоље учи на властитим грешкама. "Сватко вам то скупо наплати, а мало вас што научи", каже он.