Срна: Подношење апликације за чланство у ЕУ наредни је задатак БиХ за шта мора имати организоване и оперативне структуре, како би могла квалитетно да одговори на упитник са неколико хиљада питања, рекла је директор Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ Невенка Савић.

Савићева је, уочи одржавања семинара за државне службенике у БиХ  "Припрема за процес приступања ЕУ" појаснила да су на хиљаде питања за приступање ЕУ морале одговорити Хрватска, Црна Гора, те земље које су се раније прикључиле ЕУ.

"Када добијемо та питања, на која ће бити потребно одговорити у кратком временском периоду, од три до четири мјесеца, морамо дати квалитетне одговоре да се не би десило да нам одговор на упитник не буде незадовољавајући за Европску комисију" истакла је Савићева.

Према њеним ријечима, БиХ је сада најважнији тај корак да у овом моменту добије искуства Мађарске, што ће бити и презентовано на данашњем семинару, а то су хармонизација законодавства, те методологија.

Говорећи о семинару, Савићева је рекла да је он примјена декларације коју су потписали 2008. године предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић и предсједник Владе Мађарске Ференц Ђурчањ.Она је рекла да ће се на овом циклусу семинара,који су предвиђени декларацијом, представити искуства Мађарске која се тичу практичних и техничких аспеката приступања ЕУ.

Амбасадор Мађарске у БиХ Ласло Тот рекао је у уводном излагању на семинару да БиХ за његову земљу није само потенцијална чланица ЕУ, већ кључна држава у регији.