У Сарајеву је 10. марта/ожујка одржана Конференција поводом почетка Twinning пројекта“ Изградња капацитета у области менаџмента обуке у институцијама БиХ“,  којег финансира ЕУ.

Циљ Пројекта је подржати јачање државних институција кроз консолидацију Управљања људским потенцијалима (HRM) мреже у области обуке и развоја. Овај једногодишњи twinning пројекат похађат ће 45 државних службеника институција БиХ. Ради се о менаџерима који су у својим институцијама задужени за планирање и организацију обуке, као и за питања управљања људским потенцијалима (HRM).

Европска унија је за овај тwиннинг пројекат осигурала 500.000 еура из IPA фондова, док ће HAUS, Фински институт за јавно управљање, осигурати квалифициране и искусне стручњаке за проведбу пројекта. Twinning партнер са БиХ стране је Агенција за државну службу БиХ.  Пројект ће трајати 12 мјесеци, а главни корисници су све институције БиХ.Twinning је инструмент који се користи у контексту ЕУ помоћи земљама кандидаткињама за јачање њихових административних и институционалних капацитета у оквиру припрема за чланство у Европској унији. Постао је доступан и потенцијалним кандидатима као помоћ у прилагођавању њихових администрација за проведбу правног наслијеђа (aquis communautaire) и за преузимање обавеза које доноси будуће чланство.

Поред пружања техничке и административне помоћи земљи корисници, twinning помаже и изградњу дугорочних односа међу старим, новим и будућим земљама чланицама ЕУ, те омогућава земљама корисницама више додира са разноврсним административним праксама унутар ЕУ.

Судионике Конференције су поздравили: госп. Хазим Казић, вођа Пројекта из БиХ; госп. Невен Акшамија, директор АДС БиХ; гђа Аннелли Теммес, директорица ХАУС-а; госп. Борис Иароцхевитцх, представник Делегације ЕУ у БиХ; госп. Ари Сихвола, вођа Пројекта из Финске; те гђа Нина Нива, резидентна twinning савјетница.

Представљени су Фински институт за јавну управу ХАУС, те сам Пројект. Одржани су и предавање на тему Обука државних службеника у Еуропској унији, те радионица за судионике Пројекта везано за смејрнице за обуку државних службеника у области управљања људским потенцијалима, објављено је на wеб страници Агенције за државну службу БиХ.