Независне новине: Плате упослених у опћинама Федерације БиХ неће бити умањене ако не добију дио новца из аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ), истакао је Хусеин Смајловић, предсједник Савеза опћина и градова ФБиХ и начелник опћине Зеница.

Смајловић сматра како се допуњени Закон о уштедама, који предвиђа и умањење палата, не само корисника федералног него и кантоналних и опћинских буџета, не би требао односити на ниже органе власти у ФБиХ.

Влада ФБиХ на ванредној сједници, одржаној крајем фебруара, усвојила је допуњени Закон о начину остваривања уштеда у ФБиХ, по којем је предвиђено умањење плата за десет одсто за дужноснике, носиоце функција у институцијама ФБиХ, ванбуџетским фондовима и институцијама чији је оснивач ФБиХ, али и за упослене у кантонима, градовима и опћинама, што није било предвиђено ранијим законом о уштедама. По допуњеном закону, предвиђено је да топли оброк буде до један одсто и то максимално осам КМ, а регрес 50 одсто просјечне плате у ФБиХ.

"Два пута смо од премијера тражили да нам објасни како ћемо се понашати у систему уштеда. Одговор нисмо добили. Неприродно је да опћине иду у уштеде ако неће добити новац од ММФ-а", каже Смајловић.

Многи начелници успротивили су се закључку Владе ФБиХ, образлажући да опћине имају своје изворе пуњења буџета и не овисе од ентитета.

"Не можемо пристати на такву мјеру. Влада ФБиХ је прошле године повећала плаће, а опћине нису биле у том обрачуну. Не знам зашто бисмо пристали на смањење кад нисмо ни повећавали плаће", казао је Дамир Хаџић, начелник сарајевске опћине Нови град, чија је плата с топлим оброком око 2.400 КМ, а државних службеника око 1.300 КМ.

Андрија Шимуновић, начелник опћине Равно, тврди како су плате упослених у овој опћини минималне и нема смисла додатно их смањивати.

"Крпимо се из мјесеца у мјесец. Још нисмо исплатили плаће за сијечањ и вељачу. Не знам од чега бисмо још смањивали плаће", каже Шимуновић.

У опћини Равно упослено је 12 људи и просјечна плата државног службеника је 850 КМ, док начелник прима плату од око 1.600 КМ.Ибрахим Хаџибајрић, начелник сарајевске опћине Стари град, каже како су плате у овој опћини најмање у Кантону Сарајево. Тврди да ће плате бити умањене ако одлука Владе ФБиХ буде обавезујућа.

"Вјерујем да уштеде можемо направити и на други начин. У прошлој години уштедјели смо 850.000 КМ, а нисмо дирали плаће. Радник са средњом стручном спремом у опћини прима плаћу од 550 КМ, а са високом стручном спремом 1.300 КМ. Начелник с топлим оброк има плаћу од 2.020 КМ", рекао је Хаџибајрић.

Мустафа Мујезиновић, премијер ФБиХ, пак тврди како опћине имају ограничене приходе те да ће морати умањити плате.

"Овдје је приоритет топли оброк. Ту могу бити остварене значајне уштеде. Топли оброк морају смањити на један одсто, односно осам КМ. Опћине ће добити дио новца од ММФ-а. Још не знамо хоће ли њима бити подијељена четврта или пета транша", казао је Мујезинвоић.

Сафет Софтић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ, казао је како ће посланици допуњени закон о уштедама највјероватније разматрати крајем марта заједно са законом о платама. Сукладно писму намјере, које су власти БиХ с предсатвницима ММФ-а потписали, 31. март је рок до којег мора бити усвојен закон о платама ФБиХ како би био настављен аранжман са ММФ-ом.