Укупан износ програмираних пројеката за ову годину предвиђеним ИПА фондом за БиХ износи 100,7 милиона евра, с тим да је алокација за вишекорисничке програме 2,4 милиона евра, саопштено је из Савјета министара БиХ. Највише средстава намијењено је пројектима који се односе на економске критеријуме и антикризне мјере, социјалну укљученост и повратак, увођење европских стандарда у области царина, те подршку полицији, борбу против корупције, изградњу државног затвора, односно јачање правосуђа.

На данашњој сједници Савјета министара усвојена је информација Дирекције за европске интеграције о процесу програмирања ИПА за ову годину – компонента 1, активностима у вези с ИПА-ом – компонента 2, те успостављању система за децентрализовану примјену помоћи ЕУ и изградњу капацитета за ИПА компоненте 3, 4 и 5.Наложено је Министарству финансија и трезора и Дирекцији за европске интеграције да убрзају активности у вези са успостављањем система за децентрализовану примјену помоћи ЕУ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

У ИПА програмима прекограничне сарадње са сусједним земљама БиХ учествује у шест програма, од којих су три билатерална и односе се на сарадњу са Хрватском, Србијом и Црном Гором, један са државама чланицама – ИПА Јадрански програм и два програма транснационалне сарадње – југоисточна Европа и Медитеран.

Сви програми проводе се путем грант шема за које се објављују позиви за подношење пројектних приједлога релевантним уговорним тијелима.

Савјет министара БиХ усвојио је извјештај о стању провођења обавеза Привременог споразума/Споразума о стабилизацији и придруживању за период од 1. јула до 31. децембра прошле године.Констатовано је да постоји добра динамика провођења, с тим да је још треба испунити још једну обавезу, која се односи на укидање одлуке о забрани увоза моторних возила старијих од седам година у БиХ и увођење система хомологације возила као у ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирирћ рекао је на конференцији за новинаре након сједнице да је БиХ свјесна да би се укидањем те обавезе претворила у отпад онога што Европа жели да извезе и зато је примјенила исту мјеру коју примјењују Србија, Хрватска и ЕУ, преноси портал цапитал.ба.