Срна: Савјет министара БиХ усвојио је данас Полугодишњи преглед реализације активности из Акционог плана за реализацију приоритета из документа Европско партнерство са БиХ за период од 1. јула до 31. децембра прошле године, према којем је од 222 планиране активности у потпуности реализовано 88.

Највише приоритета реализовано је у области интелектуалног власништва, гдје су проведене четири активности, колико је и планирано, те у области царина и пореза, гдје је од 15 планираних активности реализовано девет, као и у области виза, граничне контроле, азила и миграције, гдје је од 15 планираних реализовано осам активности. У оквиру приоритета из главе Политички критерији, од планиране 21 активности реализовано је 14, из главе Економски критеријуми, од планираних 11 активности реализоване су три, а из поглавља Унутрашње тржиште, од планираних 76 активности реализована је 31.

У оквиру приоритета из поглавља Секторске политике, од планираних 69 активности реализована је 21, из поглавља Правда, слобода и безбједност од планираних 27 активности реализовано је 13, саопштено је послије сједнице Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције о налазима истраживања јавног мњења "БиХ у процесу европских интеграција", према којем приступање БиХ ЕУ подржава 89,9 одсто испитаника.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ та подршка износи 94,6 одсто, у Републици Српској /РС/ 82,7, а у Брчко дистрикту БиХ 86,7 одсто. Приступање БиХ у ЕУ подржава 89,9 одсто испитаника, у ФБиХ 94,6, у РС 82,7 одсто и у Брчко дистрикту 86,7 одсто. У европску перспективу БиХ, тј. да ће БиХ за десетак година бити просперитетна чланица ЕУ вјерује 70,9 одсто испитаника од тога 74,9 одсто у ФБиХ, 64,9 у РС и 66,7 одсто у Брчко дистрикту.   

Истраживање је провела Агенција "Мареко индекс Босниа" у децембру 2009. године на узорку од 1200 грађана уз употребу ЦАТИ-ја (компјутерски подржано телефонско анкетирање) у цијелој БиХ.   

Савјет министара БиХ усвојио је Програм мјера за провођење Привременог споразума/Споразума о стабилизацији и придруживању за период од 1. јануара ове до 31. децембра 2011. године, који садржи сет мјера с тачно одређеним носиоцима активности и роковима за њихово извршавање из области: Општа начела, Слобода кретања робе, Пољопривреда и рибарство, Остале трговинске одредбе, односно одредбе у вези с трговином.