Независне новине: Посланици Народне скупштине РС усвојили су јуче Закон о референдуму и грађанским иницијативама. За закон је гласало 46 посланика, 16 је било против, а шест уздржано, док гласању нису присуствовали представници странака са сједиштем у ФБиХ.

Посланици су засједање започели расправом о десет амандмана које је уложио Клуб посланика СНСД-а на Закон о референдуму и грађанским иницијативама. Како се у образложењима амандмана наводи, они се, између осталог, доносе како би се текст закона ускладио с Уставом, али и да се прецизирају поједине одредбе закона како би се избјегле евентуалне нејасноће и недосљедности. Иако је расправа о закону завршена око поднева, посланици су морали сачекати да се окупи Законодавни одбор, како би се утврдило да ли су амандмани које су предложили у складу са Уставом РС.

Поред СНСД-а, три амандмана је уложио и СДС, од којих два нису усвојена, а односили су се на то да одлуке које се донесу на референдуму буду обавезујуће, те да се по аутоматизму мора расписивати када би се требало одлучивати о промјенама Устава и прикључењу БиХ војним савезима.

Зоран Липовац, министар управе и локалне самоуправе РС, након сједнице Законодавног одбора казао је да су сви предложени амандмани уставни, те да је Влада као предлагач прихватила све амандмане СНСД-а, с тим да је десети амандман преформулисан.

Нови закон је техничког карактера и њиме се не дефинише референдумско питање, већ ће га дефинисати Народна скупштина. За разлику од старог закона из 1993. године, резултат референдума неће бити обавезујући, већ ће морати да га потврди Народна скупштина РС.

Народна скупштина РС усвојила је јуче по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о држављанству РС, који омогућава грађанима са пребивалиштем у Брчко дистрикту да се на вријеме региструју у бирачке спискове ради учешћа на предстојећим општим изборима.

Образлажући посланицима закон Зоран Липовац, министар управе и локалне самоуправе РС, рекао је да су разлози за доношење закона садржани и у обавези да се Закон о држављанству РС усклади са Законом о држављанству БиХ.Мухарем Мурселовић, посланик Странке за БиХ, поздравио је доношење овог закона, који је усклађен са државним законом који је донесен на основу одлуке високог представника од 18. септембра 2009. године, заложивши се за потребу да одлуке високог представника буду поштоване.

Бранислав Бореновић, шеф Посланичког клуба ПДП-а, поставио је јуче питање представницима Владе како је могуће да је 30. септембра прошле године својим закључком одбацила наметнути закон високог представника о држављанству БиХ, док је данас тај исти документ прихватљив за Владу РС.

Посланик СНСД-а Димитрије Иванић одбацио је оптужбе опозиције да РС данас "усваја наметнути закон високог представника", истичући да је ријеч о закону РС.