Главне препреке за инвестирање у БиХ су устав, администрација и бирократија, а власти не показују довољно озбиљности када су у питању таква улагања. Један од главних проблема је и даље регистрација пословања.

То је рекао у Сарајеву Гиулио Морено, шеф уреда Европске банке за обнову и развој у БиХ, током презентације "Бијеле књиге" за 2009. годину, коју је припремило Вијеће страних инвеститора у БиХ, с циљем да сугерира властима приоритетне реформе за рјешавање кључних препрека за улагања.

"Бијела књига" за 2009. обухвата осам подручја: регистрација пословања, добијање боравишне и радне дозволе за стране држављане, порезе, добијање грађевинских дозвола, права која произилазе из радног односа, законе о привредним друштвима, извршном поступку и ликвидацији компанија у ФБиХ.

Током презентације оцијењено је да се и у овој трећој 'бијелој књизи' углавном јављају исти проблеми, односно препоруке.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић казао је да без убрзаних и темељитих реформи БиХ неће савладати проблеме рецесије, ријешити проблеме економске успорености и покренути економију земље ка расту и развоју, те додао да "Бијела књига", још једном дјелује упозоравајуће и показује да бх. власти требају радити брже и ефикасније.

Вранкић је нагласио да су због комплексности унутарње структуре БиХ и недовољне посвећености реформама и промјене споре, а да наше окружење у економском смислу, нажалост, иде брже од БиХ.

"Да можемо бити бржи и ефикаснији показује спремност на реформе које смо преузели и које проводимо у оквиру посљедњег аранжмана с ММФ-ом", нагласио је Вранкић.

Високи представник и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инзко казао је да кључне реформе у БиХ касне без разлога, да нема закона из економије за 21. стољеће и да власти морају рационализирати и модернизирати систем банкарске супервизије и развити механизме за сарадњу послодаваца и радника кроз економско-социјално вијеће.

"Да није било страних инвеститора криза у БиХ била би већа. Они који инвестирају у БиХ су они који вјерују у БиХ, али домаћи лидери изгледа нису у стању да имају то повјерење. Приједлози из 'Бијеле књиге' су рука подршке да се смањи сиромаштво и повећа запосленост у БиХ", нагласио је Инзко.

Вијеће страних инвеститора основано је 2006. као непрофитно удружење, а његови чланови су до сада у БиХ уложили више од четири милијарде еура и запошљавају готово једанаест хиљада радника.

Основни циљ овога вијећа је заступање интереса страних инвеститора присутних у БиХ, објављено је на www.сеебиз.еу.