Од извјештаја експерата ЕК, који ће у Сарајеву да бораве у фебруару, најприје ће да зависи хоће ли да се обистини предвиђења чланова Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ да би укидање виза за грађане наше земље могло бити препоручено већ крајем марта.

Тешко се сјетити када су у посљедњих неколико година босанскохерцеговачке власти показале више заједништва без обзира на страначку, националну или ентитетску припадност, као у случају враћања на поправни из лекције која се зове Мапа пута за либерализацију визног режима.

Тачно прије три мјесеца на страницама нашег портала и Гласника предвидјели смо могућност да и грађани Босне и Херцеговине од почетка 2010. године коначно, без икаквих ограничења, осјете у властитим ногама једно од основих људских права – слободу путовања, с поруком према јединој могућој адреси која им то може о(не)могућити: властима БиХ.И заиста, Вијеће министара, Парламентарна скупштина БиХ (њена оба дома), као и Народна скупштина РС-а, овог пута нису изневјерили своје гласаче. Потпуно је друга прича што су законску легислативу неопходну за либерализацију визног режима још давно могли да креирају, утврде и изгласају, али с обзиром на пословичну неодговорност наших политичара и парламентараца, и ово што су направили у посљедња три мјесеца даје нам за право да вјерујемо како ћемо већ у јулу или августу, ако уштедимо довољно новца, моћи слободно да путујемо на љетовање у Шпанију, Грчку, Турску или било коју другу егзотичну европску дестинацију.

У БиХ ће средином фебруара да бораве двије групе експертних тимова Европске комисије (из области борбе против илегалних миграција, те из области јавног реда и сигурности, што укључује борбу против корупције, организованог криминала и тероризма), како би се на лицу мјеста увјериле о постигнутом напретку из Мапе пута. Управо ће од њиховог, као и од извјештаја експерата задужених за људска права и спољну сарадњу, зависити хоће ли да се обистине предвиђења чланова Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ да би укидање виза за грађане наше земље могло да буде препоручено већ крајем марта!

Након што је Народна скупштина РС-а пред Нову годину изгласала закон којим се укида институција омбудсмена у овом ентитету, а што је један од четири кључна предуслова за бијелу шенген листу, било је потпуно јасно да су бх. власти постигле неопходни консензус о хитним задацима и обавезама све и једне институције у држави на путу визне либерализације.

У међувремену су биометријски пасоши пуштени у оптицај, а Парламент БиХ је, након периода чисто политичког надмудривања, изгласао Закон о успостави Агенције за борбу против корупције. Накратко је запело код Измјена и допуна Кривичног закона БиХ, тачније једне ставке (“санкционисање негирања, минимизирање, или оправдавање холокауста и злочина против човјечности”), што је појединим посланицима инструисаним из националних кухиња дало за право да “лицитирају” бројем жртава из блиске ратне прошлости, чак и из ИИ свјетског рата, због чега је ова ставка на крају преформулисана.

Ипак, Измјене и допуне КЗ-а БиХ на крају су усаглашене и ових дана требају да прођу крајњу парламентарну процедуру завршне фазе усвајања.

Тако је босанскохерцеговачким властима остало још мање од десет обавеза. За неке од њих изнимно је важно да буду усвојене чим прије, свакако уочи доласка експертних тимова Европске комисије у Сарајево. Чланови Заједничке парламентарне комисије хитним сматрају именовање директора и формирање Дирекције за координацију полицијских тијела, те одређивање локације за сервер који ће да служи за размјену података и информација полицијских тијела и агенција, око чега се – ма колико сулудо звучало – ентитетске власти и даље споре.

Ипак, тешко је предвидјети да ли ће све усвојене законске легислативе и показана ријешеност домаћих власти у испуњавању преосталих задатака експертним тимовима ЕК бити довољне за позитиван извјештај о напретку, што би опет значило извјесну препоруку укидања виза већ у марту. Но, не треба уопште сумњати да би бх. грађани, навикнути на вјечито чекање да политичари и парламентарци ураде посао због којег су изабрани, били задовољни и развојем догађаја који би им омогућио слободно путовање свијетом од љета, објавио је портал реци.ба.