Фена: У БиХ ће у фебруару допутовати двије мисије експерата Европске комисије (ЕЦ) који ће извршили увид у испуњавање увјета из Мапе пута за либерализацију визног режима и уколико њихови извјештаји буду позитивни ЕЦ може дати препоруку за укидање виза БиХ, речено је Фени у Делегацији ЕУ у БиХ.

Друга експертска мисија ЕЦ за питања из блока ИИ Мапе пута допутоват ће у нашу земљу у другој седмици фебруара и извршит ће анализу испуњености увјета у области илегалних миграција.

Трећа мисија за блок ИИ допутоват ће у трећој седмици фебруара и бит ће фокусирана на питања јавног реда и сигурности, што укључују превенцију и борбу против организираног криминала, корупције и тероризма. У Делегацији ЕУ у БиХ истичу да је доста тога урађено у испуњавању захтјева из Мапе пута, али нису могли прецизирати када ће грађанима наше земље бити укинуте визе.

Препорука ЕЦ о укидању визног режима могућа је, како истичу, уколико извјештаји експертских мисија буду позитивни. Најчешће спомињањи датум о могућем укидању виза БиХ је јули ове године.Коначан извјештај прве мисије експерата о испуњености увјета за либерализацију визног режима из блока 1, која је боравила у БиХ од 7. до 10. децембра прошле године, очекује се да ускоро буде објављен.

Ова мисија се бавила функционирањем система издавања биометријских пасоша и сигурности докумената. Стручњаци су током боравка у БиХ обишли МУП-ове и матичне уреде надлежне за издавање идентификационих докумената.Циљ је био да се непосредно на терену увјере да ли службеници надлежни за издавање докумената своје обавезе врше у складу са законом, те да ли постоје одређене процедуре и прописи и да ли их и како службеници примјењују приликом издавања докумената, објављено је на порталу реци.ба.