Независне новине: Представнички дом парламента БиХ усвојио је јучер у првом читању буџет БиХ за наредну годину у износу од око 1,365 милијарди КМ, од чега ће око 1,028 милијарди бити утрошено на финансирање институција, а око 341 милион за отплату вањског дуга.

Иницијатива Клуба посланика Странке за БиХ да буџет буде усвојен у оба читања није добила потребну подршку из РС.

"Нити један приједлог буџета није савршен па није нити овај. Цијенимо да је ово тренутно могуће рјешење и сматрамо да би га требало данас разматрати у оба читања, јер након нас и Дом народа мора разматрати буџет, а све то треба бити окончано до краја године", казала је Азра Хаџиахметовић, предсједавајућа Клуба ове странке.

Милорад Живковић, предсједавајући Представничког дома парламента БиХ и посланик СНСД-а, одбацио је ову иницијативу појашњавајући да посланици имају право да амандманима поправљају буџет, али водећи рачуна да не изађу из оквира договореног у Фискалном вијећу БиХ. Усвојени буџет мањи је за 24,5 милиона КМ од првобитне верзије, али је смањењем материјалних трошкова осигурано 35 милиона КМ за повратак.

"Не треба себи да одузимамо право да поправимо буџет па чак и кад би појединачне ставке мијењали за пет одсто. Ми смо претходну верзију буџета одбили, јер је српски члан Предсједништва БиХ прегласан. Досад смо три пута имали ситуацију у којој нам је речено поправит ћемо приједлог у амандманској фази па се онда одбаце наши амандмани. Зато нисмо прошли пут гласали, али и даље сматрам да треба да имамо права за промјене", казао је Живковић.

Његов замјеник и посланик ХДЗ БиХ Нико Лозанчић устврдио је да буџет неће бити усвојен до краја године уколико буде отворен простор за амандмане.

"Мени се особно не свиђа што сваке године смањујемо проценат који држава добија од новца прикупљеног на јединствени рачун Управе за неизравно опорезивање БиХ. Мислим да ми треба тај проценат да вратимо на ниво какав је био на почетку нашег мандата", рекао је Лозанчић.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Клуба посланика СДА, нагласио је да је његовој страници овај приједлог прихватљив, али не и добар.

"Нужно је да више пажње посветимо повратку, тако што ћемо издвојити више новца", рекао је Изетбеговић, док је Мартин Рагуж, посланик ХДЗ 1990, предложио да парламент БиХ поново задужи Вијеће министара БиХ да се кредито задужи за око 400 милиона КМ. 

Рагужев приједлог није добио потребну ентитетску већину те је упућен на додатно усаглашавање.

Иницијатива за враћање дипломатских пасоша

Расправи о буџету на јучерашњој сједници претходила је препирка о иницијативи посланика СДП БиХ Дениса Бећировића да парламент затражи од посланика и министара да врате дипломатске пасоше док грађанима БиХ не буду укинуте визе.

Већина посланика одбацила је ову иницијативу сматрајући је демагошком, док су неки, попут Адема Хускића из Странке за БиХ, јавно најавили враћање своје дипломатске путовнице, чијим власницима не требају визе за путовање у већину земаља ЕУ.