Независне новине: Уред високог представника међународне заједнице завршио је попис државне имовине, а политички договор о њеној расподјели и власништву одговорност је домаћих политичких лидера, изјавио је Валентин Инцко, високи представник, приликом јучерашње презентације базе података о државној имовини.

"Наш тим направио је попис имовине коју је БиХ добила сукцесијом СФРЈ и имовине чији је власник била СР БиХ. Држали смо се дефиниције државне имовине коју је 2004. утврдило Вијеће министара БиХ. Прикупили смо податке из 48 земљишно-књижних уреда и око 140 катастарских уреда, а према којима државна имовина обухвата 1.000 јединица, од којих је 979 у земљи и 21 у иноземству", казао је Инцко.

Високи представник устврдио је да попис и међувладин споразум о расподјели државне имовине представљају услов за транзицију Уреда високог представника међународне заједнице у уред специјалног представника ЕУ.

Зграда коју изнајмљује СДП државна имовина

Валентин Инцко казао је како БиХ данас плаћа огромне износе за изнајмљивање простора, а можда је власник неких од тих простора. Међу имовином која је државно власништво је и зграда у којој су у Сарајеву смјештени Влада ФБиХ, а на коју право полаже СДП БиХ. Влада плаћа најамнину СДП-у за имовину која је државна, а у ОХР-у нису жељели говорити о начину на који ће бити ријешени слични имовински спорови.

На листи од 1.000 јединица, што укључује објекте и земљиште, налази се и имовина која је приватизована или на којој су изграђени објекти.

"Нисмо улазили у одлучивање како ће то бити ријешено. Вјерујем да ће политички лидери у БиХ постићи прагматичан договор о расподјели имовине који ће бити микс функционалног и територијалног принципа. То је, дакле, одговорност домаћих политичара јер смо ми урадили само технички дио посла", истакао је Инцко.

Кемал Арнаутовић, консултант ОХР-а који је радио на прикупљању података о државној имовини, нагласио је да засигурно сва имовина није пописана јер, примјерице, ЈНА је градила зграде за свој кадар, а које имају и пословне просторе.

"Неки од ових пословних простора нису уписани у земљишне књиге па их нисмо могли ни пописати. Вјероватно постоји и нека друга имовина која није евидентирана па се не налази на списку. На примјер, у рафинерији нафте и уља налазили су се и објекти савезних робних резерви, који су уписани као државна имовина, али су дио комплекса који је приватизиран", појаснио је Арнаутовић.

Оргинална документација о државној имовини данас ће бити достављена Вијећу министара БиХ. Копије ће бити прослијеђене ентитетским и Влади дистрикта Бчрко, док ће електронска верзија бити постављена на интернет портал ОХР-а.

"Сада кад имамо податке о имовини и када буде ријешено питање власништва, многи од ових објеката постат ће атрактивни за улагање. Имамо касарне које се простиру на 74.000 квадратних метара и које се могу пренамијенити", казао је Инцко.

Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, кога је високи представник упознао с окончањем процеса пописа имовине, казао је да постоје отпори да држава направи списак имовине која јој је потребна.

"Потребно је постићи споразум о расподјели имовине како би били испуњени услови за транзицију ОХР-а, а за све то потребан је и политички договор. Неопходно је испунити преостале услове за транзицију ОХР-а у ЕУСР како би послали поруку да је БиХ зрела, демократска земља и да може бити кредибилан партнер на европском путу", истакао је Шпирић.