Срна: Процес придруживања ЕУ одлична је прилика за модернизацију јавне управе, јер и грађани и фирме у БиХ траже сервис који је квалитетан, ефикасан и љубазан, рекао је данас у Сарајеву бивши министар за реформу јавне управе у Словенији Грегор Вирант.

Вирант је, уочи почетка сједнице под називом "Парламент за Европу", рекао да ће посебан нагласак бити стављен на професионализацију јавне управе, те на чињеницу да је веома важно да јавна управа буде професионални апарат, који ефикасно имплеметира политику, законе и подзаконске прописе.

"Јавна управа је подсистем у друштву који има значајну улогу и у процесу придруживања ЕУ, то је онај стручни апарат који мора спремити све темеље за преговоре са Европском комисијом", рекао је Вирант и додао да је јавна управа та која мора имплементирати европске прописе.

Према његовим ријечима, битно је да селекција кандидата за радна мјеста у јавној управи буде утемељана на способностима, компетенцијама, а не на припадности овој или оној политичкој партији.

Он је нагласио да јавна управа у Словенији ради суботом, за све оне који не могу да обаве своје послове у току седмице, да грађани свакодневно оцјењују рад њених службеника попуњавањем анкета, те да имплеметира пројекат "Све на једном мјесту".

"Пројекат подразумијева да се у року од сат времена обаве сви административни послови на једном мјесту, без испуњавања било каквих формулара, без `гањања` било каквих потврда и бесплатно. Ми смо забранили управним органима да траже од странака било какве потврде о чињеницама које се налазе у званичним регистрима", нагласио је Вирант.

Замјеник координатора БиХ за реформу јавне управе Суад Мусић рекао је новинарима да ће представницима законодавних тијела на државном и ентитеском нивоу говорити о реформи јавне управе у контексту европских интеграција.

"Говорићу у којој мјери постојећа стратегија за реформу јавне управа одговара на захтјеве контекста европске интеграције, али и на захтјеве, односно очекивања грађана и пословне заједнице у реформи јавне управе", нагласио је Мусић. Он је рекао да ће говорити и о искуствима БиХ у реформи јавне управе, с обзиром да је БиХ комплексна, хетерогена уставна структура, те о успјесима и неуспјесима у реформи јавне управе у БиХ и у којој мјери је досадашње провођење реформе одговорило на контекст интегрисања и услуга према грађанима.

Генерални секретар Агенције за државну службу Македоније Методија Димовски истакао је да ће парламентарце БиХ упознати са неопходношћу изградње одговарајућих система за потребе државних службеника, те навести поређења са земљама чланицама ЕУ.

Према његовим ријечима, Македонија је 1999. године прва у региону донијела документ везан за стратегију реформе јавне администрације, гдје су били зацртани основни правци којима се треба кретати.

Пројекат "Парламент за Европу", који је поренуо ОХР, како би помогао парламентарцима БиХ да ефикасно раде на обимном програму законских прописа који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању, данас ће ставити акценат на реформу и јавну управу Словеније.