Укључити цивилно друштво у Босни и Херцеговини у цивилни дијалог на различитим нивоима власти општи је циљ пројекта “Изградња капацитета цивилног друштва за учешће у цивилном дијалогу у БиХ ”.

Пројекат чија вриједност износи 1.5 милиона еура, финансира ЕУ и трајат ће двије године. Покренут је у складу са препорукама Европске уније и Стратегије проширења, у којима се истиче како „власти требају направити додатне напоре према развоју дијалога са сектором цивилног друштва и требају подржати његов развој“.

Поводом званичног покретања пројекта, 14. децембра 2009. у хотелу Босниа у Сарајеву одржана је његова презентација.

О самом пројекту и његовим активностима говорила је Зелах Сениор, вођа тима пројекта.

Она је истакнула да пројекат обухвата два аспекта:

„Први је развијање и јачање постојећег правног и институционалног оквира за развој сарадње и дијалога између институција власти и организација цивилног друштва, а други  је јачање капацитета цивилног друштва за судјеловање у структурираном цивилном дијалогу“.

Ранко Милановић-Бланк, савјетник за развој цивилног друштва и Вања Шкорић, правна савјетница, говорили су о основним цртама пројекта, о појмовима цивилног друштва и цивилног дијалога на којима се пројекат заснива. Акценат су ставили и на начине на који ће представници институција и организација цивилног друштва бити укључени у пројекат.

Током  презентације истакнуто је како организације цивилног друштва могу у процесу одлучивања допринијети специфичним знањем и специфичном стручношћу када су  непосредније упознате с питањима и потребама грађана.

Такођер, квалитетни доприноси организација цивилног друштва у добро структурираном цивилном дијалогу за резултат имају учинковитије и релевантније јавне политике и законе.

Пројекат проводи конзорциј у саставу Kronauer Consulting  (БиХ), COWI (Данска), ATOS Consulting (Велика Британија) и Уред за удруге Владе Републике Хрватске (Хрватска).