Дневни аваз: Лисабонски уговор је у уторак ступио на снагу, а дужност првог предсједника Европске уније је преузео Белгијанац Херман ван Ромпуy, док је "министрица" вањских послова Британка Кетрин Ештон.

Текст уговора, за који се сматра да ће побољшати функционирање ЕУ-а и њену видљивост у свијету, дат ће Унији "неопходна средства да открије будуће изазове и одговори на захтјеве грађана", навео је предсједник Европске комисије Јосе Мануел Барросо у саопћењу, пренио је АФП.

Главна новина Лисабонског уговора је формирање мјеста сталног предсједника Европског вијећа, органа који окупља шефове држава и влада, које је повјерено Белгијацу Херману Ван Ромпују на период од најмање двије и по године.

До сада се предсједавање ЕУ-ом преносило с једне земље на другу сваких шест мјесеци.

Британка Кетрин Ештон је у уторак постала висока представница за вањске послове. Она замјењује Шпанца Хавиера Солану који је био 10 година на челу европске дипломатије, али ће она, у односу на њега, располагати појачаним овластима и властитом дипломатском службом с више хиљада дужносника.

У уторак навечер у Лисабону треба да се одржи кратка свечаност коју заједнички организирају португалска влада, шведско предсједништво ЕУ-а и Европска комисија, како би се прославило ступање на снагу Лисабонског уговора.