Дневни аваз: Готово тридесет посто запослених у Словенији прима нето плате ниже од 600 еура па су захтјеви синдиката да се на тај износ подигну минималне плате за пуно радно вријеме нереалне, оцијенио је у недјељу у разговору за комерцијалну телевизијску постају ПОП-ТВ словенски министар за европска питања Митја Гаспари.

Минимална плата сада износи 431 еуро нето, а за њезино повећање на 600 еура у суботу се у Љубљани на протестима окупило тридесетак хиљада синдикалних активиста, радника и студената.

– 250.000 запослених прима плаћу испод 600 еура нето и тај се проблем више не може рјешавати порезима, рекао је Гаспари одбацујући могућност да држава радикално смањи порезе и доприносе које плаћају послодавци.

Умјесто тога, најавио је да влада размишља о увођењу нулте порезне стопе на доходак за запослене који примају минималне плате. Ријеч је о 21.000 запослених, а у ту сврху влада би се у буџету за идућу годину требала смањити издатке за 400 милиона еура.

Радикалнији потези владе угрозили би фискалну стабилност, рекао је Гаспари који је прије преузимања дужности у садашњој влади низ година био министар финанција, а онда један мандат и гувернер централне банке.

Гаспари је синдикате који захтијевају 30 постотно повећање минималних плаћа, а у исто вријеме критизирају најаву здравствене и пензионе реформе, упозорио да је једно и друго немогуће ако се подржава садашњу владу у њеним настојањима да осигура финанцијску стабилност и осигура структуралне реформе како би словенска економија из кризе изашла јача.

Гаспари је синдикате позвао да се врате социјалном дијалогу кроз економско-социјално вијеће како би се нашло реално рјешење за садашњу ситуацију.