Независне новине: Влада РС усвојила је јуче Приједлог закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, којим се дефинише начин одузимања нелегално стечене имовине и како ће се са њом даље располагати, изјавио је јуче Џералд Селман, министар правде РС.

Селман је казао да ће овај закон захтијевати сарадњу више органа и институција у РС.

"При Министарству унутрашњих послова биће формирана посебна јединица за финансијске истраге која ће бити под руководством МУП-а а истраге ће вршити по налогу тужиоца", казао је Селман објашњавајући да ће се сва остала поступања водити по Закону о кривичном поступку.

Селман је истакао, уколико се утврди да је одређена особа извршењем кривичног дјела дошла до нелегално стечене имовине, имовина стечена на тај начин ће се привремено или трајно одузимати.

"Након завршетка судског поступка, Агенција, која ће бити формирана овим законом, ће управљати том одузетом имовином и у зависности од њеног облика поступати на различите начине", казао је Селман.

Он је појаснио да ће одузета покретна имовина на продају, те тако остварени приход ићи ће у буџет док ће се одузете некретнине књижити као имовина РС.

Урош Пена, директор полиције РС, рекао је да ће овај закон бити "велики алат у рукама судија, тужилаца и полиције", додајући да је његова суштина да се незаконито стечена имовина веже за извршење кривичног дјела.

"Ово је добар напредак јер најважније је криминалцима напасти имовину", казао је Пена додајући да ако криминалац проведе годину дана у затвору и послије изласка поново располаже са свом имовином, може само да је даље увећава.

Што се тиче полиције РС, он каже да имају доста стручних људи и капацитета за тај посао, те да ће прилагодити своју организациону структуру овом закону.

Адвокат Јевто Јанковић сматра да ће овај закон остати само мртво слово на папиру додајући да ми имамо доста прописа али да се они не примјењују.

"За примјену овог закона неће постојати воље", сматра Јанковић уз оцјену да се у озбиљну борбу са свим видовима криминала може кренутуи тек након "реформе реформисаног правосуђа".

Он сматра да међу тужиоцима и судијама нема довољно квалитетног кадра за шта је крив начин њиховог бирања, односно да их бирају странци по подобности, а не по стручности.