Независне новине: Независност ревизије угрожена је откако је у јулу прошле године почела примјена Закона о платама, због чега су челници Канцеларије за ревизију институција БиХ покренули управни спор против Министарства финасија и трезора БиХ.

Миленко Шего, главни ревизор, тврди да управо због независности и поштивања међународних стандарда у њиховом случају треба примјењивати Закон о ревизији БиХ, а не Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ.

"Извршна власт на овај начин финанцијски угрожава неовисност ревизије. Закон о ревизији прописао је на који начин се финанцира Уред за ревизију, а примјери у ентитетским уредима за ревизију потврђују да је неовисност угрожена само на нивоу БиХ", рекао је Шего.

Фуад Касумовић, замјеник министра финансија БиХ, на ове примједбе државних ревизора каже да они нису ванземаљци да би се на њима примјењивали неки посебни закони.

"Не знам како су независни уопште када знамо да их бира парламент БиХ и да је њихово именовање у рукама политичких партија. Министарство финансија покушава увести ред, у чему ревизори треба да нам помогну, а они траже да су мимо закона. Њихови коефицијенти нису мали и добра су им примања, а ако мисле да је боље у ентитетским уредима, препоручујем им да конкуришу тамо и запосле се", рекао је Касумовић.

Шего је казао да су о овом проблему упознали све надлежне бх. институције, али и Европску комисију, високог представника те Свјетску банку. Тврди да су добили подршку међународних институција док бх. администрација у посљедње вријеме ћути.

Према преписци која се дуже вријеме води између Канцеларије за ревизију и Министарства финансија и трезора БиХ, видљиво је да се различито тумачи да ли Закон о ревизији треба да буде изнад Закона о платама, те да ли ревизори треба да имају примања по старим одредбама до завршетка управног спора.

Ревизори су подсјетили одговорне у Министарству финансија и трезора БиХ да су свим упосленицима плате умањене од када је у примјени Закон о платама те да су они једина институција којој се то десило.

Истичу да је у њиховом случају прекршен и Устав БиХ због умањења плата, јер, према уставним одредбама, изабраним лицима не могу бити смањене плате током мандата.