Четврта годишња конференција Заједнице практичара за област управљање људским потенцијалима у структурама државне службе Западног Балкана одржана је у периоду 17-18. новембра 2009. године у Тирани, Република Албанија. Домаћини овогодишње конференције су били Одјељење за јавну управу Владе Албаније и Институт за обуку у јавној управи Албаније, који су скуп организовали у сарадњи са UNDP Регионалним центром из Братиславе, те уз подршку UNDP Регионалног центра за реформу јавне управе из Атине и Европског интитута за јавну администрацију (EIPA).

Заједница практичара окупља стручњаке за област управљања људским потенцијалима из регије Западног Балкана и има за циљ размјену искустава и пракси у области државне службе, реформе јавне управе и осигурања развоја људских потенцијала.

На овогодишњој конференцији тематизовано је питање "Управљања учинком у раду државних службеника (Managing performance in the work of Civil Srvants)", гдје су у оквиру првог радног дана скупа у склопу панел сесија презентовани прелиминарни налази истраживачког пројекта који на ову тему у земљама регије cпроводи Заједница пактичара, релевантна искуства земаља из региона, те перспективе процеса управљања учинком у Европској унији.

У наставку рада конференције, у току другог дана је организован рад у тематским групама које су између осталог разматрале питања: добрих пракси и савремених трендова у овој области; улоге менаџера у јавној управи у процесу управљања учинком и оцјењивању рада службеника; награђивања/санкционисања према резултатима учинка; као и повезаности дисциплинских мјера са резултатима оцјене рада државних службеника.

У раду коференције испред Канцеларије координатора за реформу јавне управе учествовао је Александар Каришик, стручни савјетник за реформу јавне управе за област управљања људским потенцијалима, који је одржао презентацију о процесу управљања учинком у структурама државне службе на различитим нивоима управе у БиХ.