У оквиру Процеса стабилизације и придруживања Босне и Херцеговине Европској унији, Европска комисија и Босна и Херцеговина су одржале 16. и 17. октобра 2009. године други састанак Привременог одбора у Сарајеву.

Привремени споразум регулише трговину и трговинске аспекте унутар процеса интеграција земље у ЕУ. Оцјена политичких питања је такође потребна. Обје стране су размотриле напредак остварен у посљедњих 12 мјесеци.

Европска комисија и Босна и Херцеговина се слажу да се укупна проведба Споразума одвија глатко. Повећање трговине између ЕУ и Босне и Херцеговине је од највеће важности у вријеме економске и финансијске кризе.

Устав Босне и Херцеговине треба измијенити како би био у складу са Европском конвенцијом за људска права.

Европска комисија је истакла да земља треба јачати своју фискалну политику у складу са ММФ-овим “стeнд-бaj” споразумом како би се на најбољи могући начин опоравила од економске кризе.

Правовремена припрема пописа становништва 2011. године је неопходна за било које друштвено-економско планирање земље јер ће то бити у контексту преговора о приступању ЕУ. Европска комисија стога позива Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине да усвоји Закон о попису становништва без даљњег одгађања.

Припрема Босне и Херцеговине за унутрашње тржиште ЕУ је још увијек у раној фази. Координација и усклађивање у цијелој земљи није осигурано на задовољавајући начин. Фрагментација законодавства и његове примјене отежава процес интеграција у ЕУ. То је такође штетно за страна улагања као и за подобно пословно окружење.

Није остварен напредак у успостави тијела за државну помоћ.

Европска комисија је појаснила да је забрана увоза рабљених возила у супротности са Привременим споразумом.

Европска комисија је такође нагласила хитну потребу за именовањем тијела које ће бити одговорно за граничне пријелазе, укључујући и развој инфрастуктуре и управљање. Ово је неопходно за ефикасну контролу граница и за развој трговине.

Обје стране су се сложиле да ће наставити радити на интеграцији Босне и Херцеговине у ЕУ, а не само на превладавању тренутне кризе, саопштено је из делегације Европске комисије у БиХ.