Независне новине: Државни ниво једини је испунио своје обавезе из писма намјере за стендбај аранжман са ММФ-ом, изјавио је Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, након сједнице Фискалног вијећа. На сједници је присуствовала и делегација ММФ-а предвођена Костасом Христуом ради одржавања завршног састанка у вези са првим прегледом проведбе трогодишњег стендбај аранжмана, вриједног укупно 1,2 милијарде еура. Овим аранжманом предвиђено је смањење јавне потрошње за десет одсто.

На питање да ли ће бити одгођена уплата друге транше која је била планирана за децембар, Шпирић је истакао да "ништа није одгођено, јер се разговори настављају данас".

Напоменуо је да су негдје уштеде веће, негдје мање, те да је небитно који ниво власти може да угрози стендбај аранжман.

"Проведене су прве мјере које су власти требале провести, а остао је најтежи дио посла. Знамо да постоје проблеми. Видјећемо на који начин можемо бити вјеродостојни, на који начин ћемо завршити 2009. да бисмо могли имати дефинитивну оцјену", додао је Шпирић.

Он је истакао да је оптимиста да ће разговори бити успјешно приведени крају и да ће сви нивои власти у БиХ показати да су били кредибилни.

"Потребно је видјети како се може постићи уштеда написана у писму намјере, без обзира што су извршени ребаланси буџета, те да ММФ хоће са сигурношћу да зна који ће реформски закони идуће године бити проведени, коју финансијску тежину носе и када ће ући у парламентарну процедуру", казао је Шпирић.

Он је додао како сматра да постоји спремност да се смањује јавна потрошња у БиХ, односно да се ствара амбијент и законски оквир "да оно што се ствара може и да се троши".

"То је једина гаранција да ниво јавне потрошње који је нереално бујао у годинама иза нас можемо свести на општеприхватљиви и објективни ниво. Не ради се о популарним мјерама већ мјерама које имају финансијску тежину и које ће наћи одраза у буџетским оквирима за 2010. годину", нагласио је Шпирић.

Напоменуо је да је државни ниво једини који је предложио оквир буџета за идућу годину, али да ће бити "велика срећа да приходи у БиХ покрију то што смо предложили", те да сви који се на било који начин баве политиком морају схватити да јавна потрошња мора ићи наниже.

Забринутост у ММФ-у

Прошло је готово шест мјесеци од почетка реализације утврђених мјера, а није дошло до очекиваног смањења јавне потрошње, што изазива забринутост у ММФ-у, саопштено је јуче из Савеза самосталних синдиката БиХ након састанка са делегацијом ММФ-а.

Представници Сидниката су истакли да Влада ФБиХ није испоштовала споразум којим је договорено потписивање анекса колективних уговора прије доношења закона о уштедама, већ је једнострано донијела одлуку о линеарном смањењу плата запосленима у администрацији за десет одсто. Синдикат је дао подршку стендбај аранжману, а представници ММФ-а су, како је наведено у саопштењу, нагласили да је о конкретним начинима остваривања уштеда требало да буде постигнут договар на нивоу социјалних партнера.