Независне новине: Уред координатора за реформу јавне управе БиХ у првих девет мјесеци ове године није успио реализирати нити један од планирана четири програмска задатка.

Овај уред, уз комисије за државну имовину, односно концесије, има најлошије резултате рада од 25 државних институција обухваћених извјештајем о реализацији програма рада Вијећа министара БиХ од јануара до септембра ове године.

"Уред координатора за реформу јавне управе БиХ од четири програмска задатка није реализирао нити један. Комисија за државну имовину и Комисија за концесије имале су по један програмски задатак и нису га реализирале", наведено је у извјештају о реализацији програма рада државне владе, који је обухватио резултате рада државних министарства, агенција, управа и комисија.

У Уреду координатора за реформу јавне управе кажу да су они припремили све приједлоге измјена закона и одлука, али да они нису стављени у процедуру у Вијећу министара.

"Уред је припремио сва четири документа. Међутим, приједлог измјена Закона о Вијећу министара БиХ није стављен у даљу процедуру с обзиром на то да још није разматран приједлог одлуке о успостављању Дирекције. Уред је припремио и приједлог одлуке о успостављању Дирекције, на који смо добили позитивна мишљења надлежних институција. Припремљен је приједлог рјешења о именовању в.д. директора и в.д. замјеника и такођер су прибављена позитивна мишљења. Уред је припремио и приједлог Правилника о унутарњој организацији и систематизацији радних мјеста у Дирекцији, али ни овај правилник није стављен у процедуру", казала је Ведрана Фалаџић, стручна сарадница за односе с јавношћу у овом уреду.

Према њеним ријечима, очекује се да ће ови припремљени акти бити на некој од наредних сједница Вијећа министара БиХ.

Комисија за државну имовину требало је да припреми закон о државној имовини, али због политичких несугласица то нису успјели учинити. Комисија за концесије БиХ требало је да уради анализу законодавства и праксе у областима јавних набавки, концесија и јавно-приватног партнерства.

"Анализу смо радили у сарадњи с међународном институцијом 'Сигма', која је овлаштена за оцјену усклађености домаћег законодавства и праксе с европским нормама у овој области. Анализом је обухваћен веома широк спектар државних и институција нижег нивоа власти. Због тога је јавна расправа о прелиминарном извјештају дуже трајала. Обавијестили смо Вијеће министара БиХ о томе. Прије неколико дана добили смо коначан извјештај и упутит ћемо га Вијећу министара БиХ", казао је Хамед Мешановић, предсједавајући Комисије.

Вијеће министара БиХ усвојило је прошле седмице извјештај о реализацији свог прогама рада, у којем је наведено да је реализирано око 58 одсто планираног. Већина државних министарства је реализирала више од двије трећине планова, осим Министарство промета и комуникација које је од 20 реализирало седам програмских задатака.

"Закључили смо да сви треба да убрзају активности, посебно када је у питању припрема законских пројеката", казао је Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, након усвајања ове информације.