У Сарајеву данас почиње дводневни други састанак Привременог одбора за стабилизацију и придруживање између БиХ и Европске коисије, на којем ће бити разматран напредак у провођењу обавеза из Привременог споразума, те општи напредак у погледу реализације приоритета из европског партнерства, саопштено је из Дирекције за европске интеграције.

У саопштењу се наводи да би првог дана у оквиру расправе о политичким дешавањима требало да буде ријечи о људским правима и владавини права, сарадњи са Хашким судом, питањима из области виза, политици информисања и комуницирања, те попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ.

У оквиру разговора о економским дешавањима биће ријечи о Извјештају о састанку Пододбора за економска и финансијска питања, који је одржан 25. и 26. маја, праћењу обавеза, те тренутном стању провођења стенд-бај аранжмана Међународног монетарног фонда.

Првог дана састанка биће ријечи и о процесу стабилизације и придруживања, регионалној сарадњи, те политичким и економским дешавањима у ЕУ.

Другог дана ће у оквиру теме о билатералним трговинским питањима бити разговарано о Извјештају о првом састанку Пододброа за трговину, индустрију, царине, опорезивање и сарадњу са другим земљама кандидатима, који је одржан 26. и 27. марта, праћењу обавеза, те забрани увоза кориштених возила.

У оквиру ове теме биће ријечи и о Извјештају о првом састанку Пододбора за пољопривреду и рибарство, који је одржан 23. и 24. фебруара, и праћењу обавеза, укључујући структуре IPARD-а.

На састанку ће бити разговарано о царинама, правилима поријекла и дијагоналној комуникацији.

Када је ријеч о провођењу осталих одредби о трговини и трговинским питањима из Поглавља 3. Привременог споразума, биће говора о транзитном саобраћају, односно Извјештају о првом састанку Пододбора за саобраћај, који је одржан 22. и 23. јануара, те праћењу обавеза укључујући питања из области енергије и околине.

У разговорима о унутрашњем тржишту и конкуренцији, односно Извјештају о првом састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију, који је одржан 28. и 29. априла, и праћењу обавеза, биће говора о конкуренцији и државној помоћи, јавним предузећима, праву интелектуалног власништва и банкарском сектору.

На крају дводневног састанка требало би да буду размотрене институционалне, опште и завршне одредбе, усвојени договорени записници са састанака пододбора, распоред пододбора за наредну годину и одређен наредни састанак Привременог одбора (Срна).