Е-капија: Док пасоши Србије и Хрватске у иностранству коштају 59 и 110 еура и важе десет година, за нови путни документ БиХ треба издвојити 124 еура и то сваких пет година.

Пасош за одрасле и дјецу старију од седам година у дипломатско-конзуларним представништвима грађани БиХ морају да плате 124 еура.

То значи да ће грађани БиХ за десет година, колико обично важе пасоши земаља у региону, морати за свој пасош да плате 248 еура.

Поређења ради, биометријски пасош Републике Србије у иностранству, са свим таксама, кошта 59 еура, и важи десет година. Пасош Републике Хрватске двоструко је скупљи, плаћа се 110 еура, али такође важи десет година. Дјечији, који је валидан пет година, кошта 82 еура.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вељко Обреновић рекао је за "Франкфуртске вијести" да је висина таксе за путне исправе утврђена Законом о административним таксама БиХ 2002. године.

"Ми смо на огласној табли у чекаоници истакли цијене пасоша и услове под којима се издају, списак потребних докумената и до сада није било много питања грађана, поготово не око цијене. Можда је она висока, али тарифе одређује држава и оне су прилагођене материјалним могућностима грађана у односу на то гдје живе", истиче Обреновић.

Помоћник министра цивилних послова БиХ у сектору за држављанство и путне исправе Милан Зјајић истакао је да амбасаде Италије, Француске и Шведске у БиХ нису прихватале захтјеве за издавање виза на новим обрасцима за визирање биометријских пасоша држављана БиХ, јер још увијек чекају одлуке својих министарстава.

У Амбасади Италије у БиХ рекли су да су почели са издавањем виза грађанима БиХ, који треба да преузму одговорност због евентуалних проблема на границама. У Амбасади Шведске кажу да постоје одређени технички проблеми када је у питању издавање виза.