ФЕНА: Суд за људска права у Страсбуру пресудио је у корист тринаест и пол тисућа старих девизних штедиша, који су тужили државу БиХ због неисплаћивања старе девизне штедње.

Предсједник Управног одбора Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори Светозар Нишић казао је да пресуда тог суда још није коначна, али да из ње произлази да држава бх. штедишама у неколико дијелова треба да исплати дуговања по основу старе девизне штедње.

“Након пет година борбе пред надлежним бх. судовима, Суд за људска права у Страсбоургу пресудио је у корист тринаест и пол тисућа старих девизних штедиша и на тај начин одбацио тврдње правобранитеља БиХ да се питање старих девизних штедиша покушава ријешити као у земљама окружења”, казао је Нишић.

Најавио је и да ће ово удружење истрајати и на исплати камата, али и на ревизији агенција које се баве верификацијом старе девизне штедње, а што је договорено још прије двије године, а власти БиХ упорно то одбијају извршити.

С тим у вези, он је указао на, како тврди, различите неправилности у поступку верификације.

“Због тога смо тражили ревизију агенција које се баве верификацијом старе девизне штедње. Она је договорена још прије двије године на састанку представника ентитетских министарства финанција, Дисктрикта Брчко и Министарства финанција БиХ с представницима овог удружења одржаном у Бихаћу. Међутим, све је остало само на обећањима”, казао је он. У БиХ старе девизне штедише потражују с каматама око три и по милијарде КМ.