Дневни аваз: Чешки Уставни суд на данашњем засједању у Брну одобрио је Лисабонски уговор устврдивши да он није у супротности са чешким Уставом, чиме је уклоњена и посљедња препрека ратификацији тог реформског уговора Еуропске уније (ЕУ), објавиле су новинске агенције.

Уставни суд је пресудио да Лисабонски уговор "није у супротности" с уставом земље, рекао је предсједник Суда Павел Рихетски (Pavel Rychetsky), преноси агенција дпа. Уставни суд донио је одлуку на захтјев групе од 17 еуроскептичних сенатора, који су затражили да се преиспита усклађеност Лисабонског уговора с чешким Уставом.

С позитивном одлуком Уставног суда уклоњена је и задња препрека за довршетак ратификације Лисабонског уговора пошто су челници ЕУ-а на свом самиту прошле седмице постигли договор који би требао осигурати недостајући потпис чешког предсједника Вацлава Клауса.

Клаус је рекао да је задовољан договором челника ЕУ-а о изузећу Чешке из Повеље о основним правима ЕУ-а и рекао да његова земља нема других захтјева.

Његов потпис очекује се брзо након одлуке Уставног суда. С тим би потписом напокон били довршени скоро десетгодишњи напори у ЕУ на реформи институција.