Е-капија: На нивоу региона западног Балкана само 11 % грађана задовољно је квалитетом животне средине, резултат је ово, 29.10.2009. године у Сарајеву презентираног извјештаја о животној средини проведеног на територији Босне и Херцеговине с освртом на Македонију, Албанију, Црну Гору, Косово и Србију.

Готово 70 % грађана у БиХ, као мјере које би дале највише резултата у заштити околиша, предлаже оштро кажњавање загађивача, едукативне програме и ригорозно инсистирање на поштивању закона.

Испитаници у свим земљама сложни су и у томе да је заштита животне средине важна за процес придруживања Европској унији. Када је БиХ у питању, ту је 67,2 % испитаника рекло да је то изузетно важно, њих 24,1 % да је важно, а 8,6 % је оних који су рекли да је то важно, али не и пресудно.

Ово, до сада јединствено истраживање, проведено је у периоду јули – септембар паралелно на свим територијама и показује како грађани региона западног Балкана оцјењују заштиту околиша/животне средине у својој земљи.

Такођер, истраживање је обухватило и ставове и мишљења представника у извршној и законодавној власти, привредника и политичара из цијелог региона.

Представници законодавне и извршне власти из цијелог региона су сагласни да је питање животне средине од изузетног значаја за процес придруживања Европској унији.

Сенад Опрашић, шеф Одјела за заштиту околиша при Министарству вањске трговине и економских односа БиХ, казао је да је већи дио надлежности на ентитетским министарствима, а државно министарство ратифицира међународне конвенције о заштити околиша.

"Нисам чуо да је неко кажњен уколико загади или оштети животну средину, а ми смо према конвенцији и међународно одговорни за загађења која узрокују наше компаније. Зато је важно појачати казнену политику у БиХ", додао је Опрашић.

Први национални извјештај о климатским промјенама на коме је радило 50 експерата из БиХ је готов и бит ће презентиран у децембру у Копенхагену на конференцији о климатским промјенама.

С друге стране, BELLS покрет ће иницирати доношење кровног закона о заштити животне средине, али и упознати заинтересиране о могућностима БиХ за рјешавања овог важног проблема.

"Циљ истраживања је препознавање проблема заштите животне средине као једног од најважнијих приортета прикључења БиХ Европској унији", казала је Сабина Јукан, национална координаторица BELLS покрета за БиХ.

Јукан је истакла да су анализом утврдили да у политичким партијама нема околишних платформи и стратегија, а потпуни нонсенс је да имају веома високе званичнике управо за ту проблематику као што су министри заштите околиша.

Ово истраживање је проведено у оквиру двогодишњег регионалног пројекта јавног заступања у области околиша "Regional Environmental Advocacy (REA) Action and Cohesion in Western Balkans". 

Истраживање представља и полазну основу кампање за повећање видљивости питања околиша међу доносиоцима одлука у региону западног Балкана- BELLS кампања.

Координатор пројекта за БиХ је Центар за екологију и енергију из Тузле, а регионални координатори пројекта су Амбасадори животне средине из Београда. Пројект финансира Амбасада Краљевине Холандије.

Александра Кнез-Милојковић, регионална координаторица BELLS покрета, навела је за примјер Црну Гору, која је добила задатак од Европске уније да одговори на 4.000 питања, 3.600 питања односи се на заштиту животне средине.

Она је такођер додала да се не издваја довољно средстава за рјешавање проблема и то зато што проблем заштите околиша није препознат као приоритет, а то је уједно и опћа слика истаживања. 

BELLS покрет је резултат регионалног пројекта "Regional Environmental Advocacy/REA Action and Cohesion in Western Balkans" који подржава регионални програм за животне средине владе Холандије.

У истраживању је означен саобраћај као највећи загађивач у региону. Слиједи потом комунална инфраструктура и комунални отпад, па котларнице и гријање на чврсто гориво, али и велика привредна предузећа и домаћинства и сами грађани.