Напредак у имплементацији мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у односу на претходни извјештај (април – јуни 2009) је већи за 1,23% и сада износи 37,69%, нови су подаци забиљежени у Извјештају о напретку праћења проведбе мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, а који је Савјету министара на разматрање упутила Канцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ.

Од почетка имплементације Акционог плана 1 Стратегије РЈУ у БиХ па до 30. септембра 2009. највећи напредак у имплементацији остварен је у реформској области Јавне финансије: 43,61%, а најмањи у области Информацијске технологије  28,72%. Институције управе у Федерацији БиХ испуниле су највише мјера из области Институционална комуникација (56,29%), док је најмањи напредак (13,59) остварен на пољу Информационих технологија.  Република Српска испунила је 51,21 посто мјера из области ИК, а најмање мјера (32,82 посто) испуњено је на пољу ИТ. Више од половине мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, тачније 52,89 посто, испуниле су институције управе у Брчко дистрикту и то у области Информационе технологије. Брчко дистрикт до сада је најмање мјера испунио у области Институционална комуникација и то 19,57. 

На државном нивоу највише напретка остварено је у области Јавних финансија (49,47%),  а најмање мјера је испуњено у области  ИТ,  15,16 посто.

Ниво и квалитет сарадње Канцеларије координатора са представницима Владе Федерације БиХ, Владе Републике Српске и Владе Брчко дистрикта БиХ, те институција БиХ је унапријеђен, али потешкоћа и даље има. Највеће потешкоће су у недовољном информисању и недовољној укључености Канцеларије координатора у процесе измјене законских и подзаконских аката, којима се непосредно утиче на испуњење договорених реформских мјера.

Друга потешкоћа огледа се у неблаговременом пружању информација које су потребне Канцеларији за праћење и извјештавање о реформским процесима. И у овом извјештају канцеларија је још једном указала на чињеницу да је координаторима за реформу јавне управе Владе ФБиХ и Владе РС  даље овај посао додатни ангажман, што има негативан утјецај на њихову ефикасност.

Такођер, политичка координација утврђена Заједничком платформом о начину и механизмима проведбе Акционог плана 1 Стратегије РЈУ је изостала. Координацијски одбор за економски развој и европске интеграције ни у трећем кварталу 2009. није разматрао провођење Стратегије РЈУ у БиХ.

Управни одбор Фонда за реформу јавне управе до сада је одобрио 14 пројеката у вриједности 9.504.551,61 КМ (без ПДВ-а). Имплементација два пројекта и то „Стратешко комуницирање“ и „Успостављање мреже инфо полица“ је у току, те се очекује потписивање уговора са одабраним понуђачима и почетак имплементације седам пројеката (који су тренутно у процедури јавних набавки), док је осталих пет пројекта у фази припреме тендерске документације или у фази припреме пројектних приједлога и или задатака.