Легатум Просперитy ИндеxТМ е свјетска метода  оцјене просперитета једне државе која не рангира државе  само по висини БДП-а, него их оцјењује по свеукупној срећи, здрављу и слободи градјана. У посљедњем истраживању и које је укључено 104 нације, које чине 90 посто свјетске популације Босне и Херцеговине никако нема на листи.

Топ 10 земаља по просперитету су:  1)  Финска 2) Швицарска 3) Шведска 4) Њемачка 5) Норвешка 6) Аустралија 7) Канада  8) Холандија  9) Сједињене Државе  10) Нови ЗеландТоп 10 земаља посљедњих на листи: 95) Кенија  96) Алгерија  97) Танзанија  98) Нигерија  99) Пакистан  100) Камерун  101) Централна Афричка Република  101) Јемен   103) Судан  104) Зимбабве  

Поред Босне и Херцеговине на листи се не налазе ни земље из окружења: Србија, Македонија, Црна Гора и Албанија, док се Хрватска нашла на 35. мјесту од 104 земље иза Словеније, Чешке, Мађарске, Пољске. Прије три године та је организација покренула Индекс просперита којему је циљ дати цјеловиту дефиницију среће и задовољства животом, а не само оцјењивати животни стандард кроз материјално добро. Тиме се Легатум Институт прикључио ширем свјетском тренду који добробит неке земље више не мјери само бруто домаћим производим (БДП-ом), већ у обзир узимају и многе друге факторе који су потребни за срећу.

з економске показатеље ндекс укључује још осам фактора: подузетништво и иновације, демократске институције, образовање, здравство, заштиту и сигурност, управљање, личне слободе и социјални капитал.

Од земаља у регији иза Хрватске су се пласирале једино Бугарска (46) и Румуњска (48), при чему ваља нагласити да истраживање није укључило све земље бивше Југославије. Најбоље мјесто Хрватска је заузела у категорији личне слободе (28), у којој се мјери ступањ избора властитог начина живота, укључујући религијске и политичке слободе.

Истодобно, најлошије стоји по питању социјалног капитала (46. мјесто) које се односи на међуљудско повјерење и снагу заједништва те у категорији управљања (42). Неке земље које имају лоше владе ипак имају добар социјални капитал, што упућује да у функционирању друштва пресудну улогу ипак имају фамилијарна повезаност и пријатељски односи. За разлику од сусједне Словеније, чији је систем образовања осми на свијету, Хрватска прилично слабо котира и у том подручју, а заузела је тек 40. мјесто .

Кључни налази овог истраживања говоре да је просперитет концентриран на сјеверном дијелу Алтантика, 16 од 20 најпросперитетнијих земаља налази се у Сјеверној Америци и у еуропским државама.За животно задовољство и економски прогрес најважније је добро управљање. Земље с добрим стилом управљања и задовољним грађанима имају боље изгеде да створе здравије економске основе и подузетније друштво, објавио је портал цомарт.ба.