Независне новине: У Босни и Херцеговини број запослених сваки мјесец се повећава, а од почетка ове године запослено је више од 52.400 особа, подаци су ентитетских завода за запошљавање.

У прилог томе говоре тврдње послодаваца да се повећава и потражња за радницима.

Према подацима Завода за запошљавање ФБиХ, у првих девет мјесеци ове године с евиденције незапослених у овом ентитету запослене су 34.643 особе.

"У септембру ове године с евиденције незапослених у ФБиХ запослено је 5.160 особа, што у односу на претходни мјесец, када је запослено 2.845 особа, представља повећање за 2.315 лица", наводе у федералном заводу.

Исти подаци говоре да је у септембру ове године знатно већи број оних који су се запослили с евиденције незапослених него оних који су се пријавили на евиденцију по престанку радног односа.

"Ако узмемо у обзир број пријављених на евиденцију по престанку радног односа, 41.081, и број запослених, 34.643, као и њихову разлику, која износи 6.438, долазимо до закључка да је у ФБиХ у овој години, без обзира на економску кризу, присутно врло живо мијењање радне снаге, што осликава право стање на тржишту рада у овом ентитету", појашњавају у федералном заводу.

То потврђује и чињеница да су послодавци у септембру тражили 1.807 радника, што је у односу на претходни мјесец повећање за 52 одсто.

Сњежана Боровчанин, извршни директор за сектор посредовања и активних мјера запошљавања у Заводу за запошљавање РС, навела је да су у првих девет мјесеци ове године с евиденције Завода запослене укупно 17.743 особе.

"Од укупног броја запослених 44 одсто су жене, а када је у питању квалификациона структура, највише запослених њих 38 одсто су квалификовани радници", навела је Боровчанинова.

Она је нагласила да од укупног броја запослених њих 43 одсто има испод 30 година, што значи и да тржиште рада више тражи младе људе.

"Највећи број људи је запослен у прерађивачкој индустрији, затим у велепродаји и малопродаји и на трећем мјесту је грађевинарство", навела је Боровчанинова.

Здравко Остојић, предсједник Уније послодаваца РС, потврдио је да се повећава тражња за радницима у РС и да се ситуација на овом пољу знатно поправља.

"Ја сам у прошлом мјесецу запослио 40 људи без проблема, тако да знам сигурно да нема проблема када је у питању тражња за радницима", навео је Остојић.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, казала је да је сигурно за похвалу то што се повећава број запослених особа али да то није довољно да би тај процанат био на задовољавајућем нивоу.

"У првих девет мјесеци без посла је остало око 8.000 особа више у односу на исти период прошле године. Иако се један број људи запошљава отварањем нових радних мјеста или реорганизацијом фирми, ипак то није задовољавајуће у односу на број незапослених", истакла је Мишићева.

Едхем Бибер, предсједник Савеза самосталних синдиката ФБиХ, казао је да се, када је у питању запошљавање, углавном ради о привременим и пословима на одређено вријеме.

"То су углавном сезонски радници и тај већи број запослених, према тим статистичким подацима, није нешто охрабрујући. Када се заврши пољопривредна и грађевинска сезона видјећемо како ће се ствари кретати и тада ће се најбоље знати стање", навео је Бибер.