Дневни аваз: Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас у првом читању Приједлог закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, што је један од преосталих услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.

Овај закон на листи је и ГРЕКО препорука у вези са успостављањем посебног тијела за борбу против корупције.

Законом о антикорупционом тијелу оснива се агенција чији је циљ превенција утјецаја корупције на поштовање основних људских права и слобода, те подривање економског и привредног развоја БиХ, као и координација борбе против корупције.

Предвиђено је да агенција буде независна и самостална управна организација, која за свој рад одговара Парламентарној скупштини БиХ. Према Приједлогу закона, агенција ће бити надлежна за превенцију и координацију борбе против корупције у институцијама јавног и приватног сектора, те код носилаца функција у законодавној, извршној и судској власти на свим нивоима.

Хрватски делегати оцијенили су да се одредбом да агенција има директора и замјеника директора занемарује конститутивност народа, док су српски делагати критиковали одредбу којом се прецизира састав комисије за избор чланова агенције.

Предвиђено је да у комисији буду само представници Представничког дома парламента БиХ, иако је агенција, према приједлогу закона, одговорна Парламентарној скупштини БиХ.