Босна и Херцеговина ратификовала је Споразум о успостављању Регионалне школе за јавну управу (ReSPA). Предсједништво Босне и Херцеговине је Одлуку о ратификацији донијело на 60. сједници, а објављивањем у Службеном Гласнику Босне и Херцеговине Одлука је и званично ступила на снагу. Тиме је Босна и Херцеговина озваничила своју улогу чланице ReSPA-е и једног од уговорних органа у њеном оснивању.

Идеја о Регионалној школи за јавну управу (Regional School for Public Administration – ReSPA) заживјела је кроз Протокол о сарадњи и оснивању Регионалне школе за јавну управу, који је потписан у Бриселу, 2. маја 2006. године. Потписнице Протокола биле су Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Републике Македонија, Република Србија, Република Црна Гора, те мисија привремене управе Уједињених нација на Косову, која заступа Косово у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, и у присуству Европске комсије. Наведене земље уједно су и чланице ReSPA-е.

Споразум о успостављању идентификује ReSPA-у као међународну организацију, са сједиштем у Даниловграду, у Црној Гори.

Као циљеви ReSPA-е истакнути су:

  • Унапријеђење сарадње у области јавне управе међу чланицама ReSPA-е;
  • Јачање размјене са државама чланицама Европске уније и европског економског простора;
  • Јачање административних капацитета у области јавне управе чланица ReSPA-е који су потребни у процесу европских интеграција;
  • Изградња људских ресурса у области јавне управе чланица ReSPA-е у складу са принципима европског административног простора.

Планиране активности ReSPA-е су из домена јавне управе. Ту спадају анализа регионалних потреба, едукација јавних службеника, развој и унапријеђење едукационих система, успостављање мреже, размјене и заједница за практичан рад, развој ресурса за информисање, те израда и развој методологије и материјала за едукацију.

Предвиђено је да се активности cпроводе у оквиру јавних управа земаља чланица и у сарадњи са њима.

Више информација о ReSPA-и, структури, организацији, активностима и мисији могуће је пронаћи на ReSPA веб порталу .

Босна и Херцеговина ће, као једна од чланица, учествовати у раду ReSPA-е кроз именованог представника у Управном одбору, органу који доноси одлуке. Улога Управног одбора је да да смјернице и надгледа напредак у имплементацији циљева институционализације, обуке и успоставе мрежа. У складу са чланом 3. Протокола о сарадњи и оснивању Регионалне школе за јавну управу, сједнице УО се одржавају најмање два пута годишње у земљама Западног Балкана.