Независне новине: Из буџета институција БиХ биће издвојена додатна два милиона КМ како би запосленицима, функционерима и њиховим савјетницима било плаћено колективно осигурање које мјесечно кошта до 10 КМ по особи.

Министарство финансија и трезора БиХ утврдило је само да су неопходна додатна средства у буџету, а прецизних предрачуна о трошковима колективног осигурања за 21.000 запослених у бх. институцијама још нема јер се тек припремају законске измјене.

Ермин Ченгић, портпарол "Сарајево осигурања", казао је да се за колективно осигурање у случају незгоде на послу плаћа мјесечно од три до 10 КМ у зависности од броја запослених и других околности.

"На јавним позивима нико не иде испод три КМ, док ријетко ко може ићи изнад 10 КМ мјесечно по осигураној особи. И цијене диктирају тржиште, али углавном се крећу у том омјеру", рекао је Ченгић.

Судећи по броју запослених у институцијама БиХ и просјечној цијени осигурања, мјесечно би требало издвојити додатних 150.000 КМ или готово два милиона КМ годишње.

Савјет министара БиХ недавно је усвојио закључак којим се налаже министарствима правде и финансија да предложе измјене Закона о платама и раду на основу чега би омогућили плаћање колективног осигурања.

Како је потврђено у Кабинету Николе Шпирића, предсједавајућег Савјета министара, до овог закључка дошло је на захтјев Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, тачније комисија за буџет и финансије оба дома.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за буџет и финансије Дома народа, каже да не може да замисли да људи нису осигурани јер се ради о симболичним сумама.

"Треба да буду испуњене обавезе из радног права и да се људи осигурају. Не знам како ће то ријешити, да ли да се одбија с платне листе или на други начин, али Министарство финансија мора понудити рјешење да то буде једнообразно за све институције", рекла је јуче Мајкићева.

Милан Богданић, директор Института за нестала лица БиХ, подсјећа да су они тражили одобрење да плаћају колективно осигурање својим истражиоцима на терену, али да их је Министарство финансија и трезора БиХ одбило.

"Наши људи раде на минираним локацијама, улазе у дубоке јаме, спуштају се низ кањоне, а уз све то возе неколико стотина километара до локација иако нису професионални возачи. Велики су ризици да дође до повреде на раду и због тога смо имали донације за осигурање од Међународне комисије за нестала лица. Откако је заживио Институт, осигурања нема јер смо добили негативно мишљење Министарства финансија", рекао је Богданић и додао да су неки истражиоци напустили посао због ризика.

Због осигурања и сукоб интереса

Према образложењу парламентарних комисија за буџет и финансије, одлучено је да буде озакоњено колективно осигурање запослених јер су ревизори имали примједбе у својим мишљењима да неке бх. институције плаћају ово осигурање на основу интерних аката.

У ревизорским извјештајима за 2007. и 2008. годину било је примједаба о плаћању колективног осигурања без законског основа. Због осигурања било је и утврђивања сукоба интереса јер је Централна изборна комсија БиХ установила да је &qуот;ВГТ осигурање&qуот;, у чијем је Надзорном одбору био шеф бх. дипломатије Свен Алкалај, пословало с Министарством за људска права и избјеглице БиХ у вриједности од око 50.000 КМ.