Спољнополитички одбор Европског парламента подржао је приједлог британског посланика Саре Лутфорд да се БиХ и Албанија условно ставе на бијелу шенгенску листу земаља из региона, јавио је дописник Срне.

Овај, најјачи комитет унутар Европског парламента, већином гласова затражио је од Европске комисије и земаља чланица окупљених у Савјету, да се БиХ и Албанија "без дискриминације" ставе на ову листу, а да се са Косовом и Метохијом отвори дијалог.

Претходно, на Одбору за људска права, словеначки посланик Тања Фајон, такође је затражила од Европске комисије и Савјета да се грађани БиХ и Албаније ослободе визног режима у путовању у шенгенски круг земаља.Тиме је направљен значајан, али не и посљедњи, корак у добијању подршке цијелог Европског парламента пожуривању безвизног режима за БиХ, која би могла бити дата у новембру, на пленарној сједници Европског парламента.

Све политичке партије Европског парламента, и лијеве и десне, чији се посланици налазе у Спољнополитичком одбору, гласали су за то да се и БиХ и Албанији омогући да, ако испуне услове, ускоро добију безвизни режим.Ако Европски парламент у цијелости стане иза захтјева да се и за ове двије земље пружи иста шанса за укидање виза, као што је имају и Србија, Македонија и Црна Гора, постоји могућност да се у то увјери и Европска комисија.

Наиме, иако је подршка Европског парламента политички јако важна, она правно не обавезује Европску комисију, а ни Савјет да поступи према препоруци парламента.Спољнополитички одбор задржао је велике резерве око Косова, позитивно се изражавајући о намјери слободе путовања, али наводећи да би се то направило без прејудицирања статуса Косова, којег, подсјећа се, није признало пет чланица ЕУ.

Исти комитет подржао је приједлог Европске комисије да се изврши либерализација визног режима са Србијом, Македнијом и Црном Гором.