Министарство финансија припремило је измјене и допуне Закона о порезу на непокретности у дијелу који се односи на почетак примјене Закона. Рок за почетак примјене Закона ће бити продужен за годину дана,  што значи да би плаћање пореза на непокретности требало да почне од 1. јануара 2011. године.

Измјене и допуне Закона ће Влада Републике Српске разматрати на једној од наредних сједница,  након чега ће Закон упутити у скупштинску процедуру. Одгођена примјена Закона је настала због потребе да се проведу све неоходне припремне радње како би се успјешно почело са опорезивањем непокретности.  Основни циљ у овом тренутку је успостављање фискалног регистра непокретности односно активно провођење законских обавеза од стране Пореске управе Републике Српске и Министарства финансија у циљу успјешне имплементације Закона.

Истовремено, рок за пријаву непокретности ће бити  продужен до 31. марта 2010. године.  Након истека овог рока неће бити додатних рокова за упис непокретности у фискални регистар.  Напомињемо, да грађани и даље имају обавезу пријављивања непокретности у фискални регистар.  

Министарство финансија припремило је и измјене Закона у дијелу који се односи на јасније дефинисање учешћа локалних заједница у цијелом процесу.  

Наглашавајући значај успјешног провођења закона Министартво финансија још једном позива грађане да наставе са подношењем пријава за упис у фискални регистар непокретности како би успјешно и у потпуности имплементовали овај реформски Закон.  Након 31.03.2010. године неће бити додатних рокова за упис непокретности у фискални регистар и грађани који до тада не пријаве своје непокретности ће бити сакционисани у складу са Законом, саопштено је из Министарства финансија РС.