Од 1. октобра 2009. године у свим домовима здравља у Републици Српској (РС) неће се наплаћивати биохемијски налази.

Директор Фонда здравственог осигурања РС-а Горан Кљајчин већ је упутио такав захтјев директорима свих домова здравља, а што је само први корак у осигурању веће доступности лабораторијске дијагностике свим становницима у том бх. ентитету. Циљ је, наводе у том фонду, да се осигура да се у сваком дому здравља могу да добију исте услуге и да престане потреба да пацијенти због њих путују до болнице.

У складу с опћим начелом да се поједине услуге могу да добију уз овјерену здравствену књижицу у здравственој установи с којом је Фонд те услуге уговорио, основне лабораторијске претраге осигураници у РС-у су могли да добију у дому здравља, док су услуге биохемијске и микробиолошке анализе уговаране с болницама. Због овакве "подјеле" услуга по нивоима здравствене заштите, осигураници, који живе у опћинама у којима нема болница, морали су да путују до болнице, уколико су жељели да добију услугу без додатног плаћања, изузев партиципације. У међувремену, већина домова здравља је оспособљена и за пружање биохемијске лабораторијске дијагностике, чиме су створени увјети да се осигура већа доступност ове врсте здравствених услуга свим становницима у РС-у, што је дефинирано и овогодишњим уговором с домовима здравља.

Контролом, која је проведена у свим домовима здравља у РС-у у аугусту, утврђено је да се услуге биохемијске-лабораторијске дијагностике не наплаћују у 33 дома здравља. То значи да осигураници с овјереном књижицом ове услуге добијају без плаћања, односно плаћају само партиципацију, ако нису ослобођени ове обавезе.У 14 домова здравља ове услуге се наплаћују углавном по цјеновнику Фонда, објавио је портал екапија.