Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) јучер су на прес-конференцији у хотелу "Сарај&" у Сарајеву презентирали прву компаративну студију "Политике стипендирања у БиХ".

Анализа је резултат двогодишњег истраживања и саставни дио кампање ''Брже, боље, више стипендије'', која настоји побољшати политику стипендирања у БиХ.

Зоран Аџаип и Адис Араповић, покретачи студије,презентирали су податке о укупним издвајањима за стипендирање у БиХ, нивоу квалитета стипендирања, броју и структури стипендиста, увјетима потребним за добијање стипендије те упоредили те податке са земљама региона.

''У БиХ је хаотично стање што се тиче стипендирања јер се тим проблемом бави само једна институција. Постигнут је значајан напредак у односу на прошлу годину јер је ФБиХ издвојила додатних милион КМ за стипендије, али БиХ и даље заостаје у односу на земље из региона, посебно на Хрватску'', рекао је Араповић.

Укупна издвајања за стипендије ове године износе око 22 милиона КМ, што је тек 0,6 посто буџета БиХ, док, поређења ради, само Министарство образовања Републике Хрватске издваја више од 23 милиона КМ – више од свих институција БиХ.

Да би се напредовало у виду стипендирања ЦЦИ сматра да институције власти БиХ морају повећати број студената и ученика обухваћеним стипендирањем, повисити стипендије више од садашњих 100 КМ, а главни критериј за добијање стипендије би требао бити успјех и социјални статус.

ЦЦИ ће надлежним институцијама послати резултате истраживања те наставити кампању за побољшање стипендирања и приближење стандардима ЕУ, објавила је Фена, а пренио портал sarajevo-x.com.