Независне новине: Опћински суд у Сарајеву донио је привремену мјеру којом налаже Влади ФБиХ да буџетским корисницима уз августовску плату исплати и дио јулске плате која је умањена за десет одсто.

Суд је ову мјеру донио по тужби коју је Самостални синдитак државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у ФБиХ поднио против Владе ФБиХ због незаконитог умањења јулске плате за десет одсто.

"Влада ФБиХ је неодговорна у извршавању Закона о остваривању уштеда у буџету. По овом закону, да би умањила плате буџетским корисницима, била је дужна да сачини анекс на колективни уговор а за тај анекс била јој је неопходна сагласност већине кантона. Приликом умањивања плата Влада ФБиХ ништа од овога није урадила, једнострано је смањила плате", казао је Хакија Куртовић, адвокат Синдиката.

Опћински суд у рјешењу наводи да је Влада ФБиХ 11. августа ове године донијела закључак о умањењу плата а да није потписала анекс колективног уговора нити водила преговоре са Синдикатом, те је стога поступила супротно законима о начину остваривања уштеда, државној служби, намјештеницима и раду.

Куртовић је рекао да ће рјешење донесено 16. септембра бити достављено извшном одјелу Опћинског суда у Сарајеву с циљем његовог провођења.

"Влада ФБиХ мора испоштовати рјешење суда и радницима исплатити плате. Ако не буде пристала да сама то уради, новац ће бити скинут с њеног рачуна и уплаћен на рачуне радника", рекао је Куртовић.

Како се наводи у рјешењу суда, Влада ФБиХ нема право жалбе али може у року од три дана уложити приговор.

Према Куртовићевим ријечима, након тога суд ће донијети коначно рјешење, а потом и пресуду.Салих Крушчица, предсједник Синдиката, истакао је да нема сврхе да Влада ФБиХ ради само у своју корист, јер ће свака њена наредна одлука бити поништена.

"Срамотно је све ово шта раде. Нама смањују плате, а себи повећавају. Сад желе и да промијене Закон о уштедама и то у своју корист. Нека то ураде, опет ћемо их тужити", рекао је Крушчица.

Коментар надлежних у Влади јучер нисмо могли добити.