Независне новине: Министарство финансија и трезора БиХ предложило је Вијећу министара БиХ да за трајни смјештај свих државних институција купи или изгради три зграде и то по једну у Сарајеву, Бањалуци и Мостару.

Говорећи о оправданости овог приједлога замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић каже да ће у овој години за закуп простора за смјештај државних институција из буџета институција БиХ бити плаћено око 30 милиона КМ.

"Исти, ако не и већи износ, морат ћемо издвојити и у наредној години. То су огромна издвајања која бацамо у вјетар јер остаје неријешен проблем трајног смјештаја наших институција. Зато смо предложили да Вијеће министара БиХ доносе одлуку о куповини или изградњи три зграде за смјештај државних институција", казао је јуче Касумовић.

Одлука о куповини три зграде била је на дневном реду прошле сједнице Вијећа министара БиХ, али је враћена на дораду. Министри су тражили прецизне податке за које институције је потребан простор.

Касумовић каже да тренутно не постоји прецизан податак колико ће новца бити потребно издвојити за куповину или изградњу нова три објекта у Мостару, Бањалуци и Сарајеву.

"Вијеће министара БиХ тек треба да донесе одлуку да се иде у процес куповине или изградње. Потом слиједи анализа колико нам простора треба за смјештај постојећих те пројекција смјештаја институција које ћемо основати. Тек тада ћемо моћи знати оквирну цифру али прецизне податке тек када распишемо тендере", истакао је Касумовић.

Вијеће министара БиХ тренутно располаже небодером од 17 спратова у Сарајеву, у којем су смјештена државна министарства. Трајно је ријешено питање смјештаја Централне банке, Управе за индиректно опорезивање, Регулаторне агенције за комуникације и Граничне полиције, док је у току изградања објекта за смјештај Државне агенција за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Сарајеву. На државном нивоу постоји 61 институција.

"Мислим да ово није добар тренутак да купујемо или градимо нове зграде. На једној страни имамо сталне најаве смањења плаћа упосленицима у државним институцијама, а с друге најаве о куповини или градњи објеката. Други проблем је што имамо приоритетнијих пројеката које треба реализирати", рекао је Јуре Билић, предсједник Синдиката службеника, полицајаца и намјештеника у институцијама Босне и Херцеговине.

Билић сматра да би за почетак било добро да почне изградња инфраструктурних објеката за које је БиХ добила кредите, а средства није повукла и плаћа камате на њих.