Представници Агенције за сигурност хране БиХ, Сектора за пољопривреду Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, Уреда за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту биља одржали су 1. септембра 2009. године у Мостару заједнички састанак на којему је било ријечи о приступу БиХ европским интеграцијама, односно о поглављу XИИ које се односи на прописе о храни.

По ријечима директора Агенције за сигурност хране БиХ Сејада Мачкића, потребно је испунити бројне увјете за приступ европским интеграцијама.

"Ако ми дамо свој извјештај Европској комисији, тај извјештај мора бити тачан и аргументиован или нема даљњих разговора", казао је Мачкић.

Говорећи о сигурности хране у БиХ, Мачкић је казао како се на основи података од надлежних лабораторија у којима је анализирано преко 130.000 узорака те по процјени ризика у 58 опћина с подручја БиХ, који су урађени за прошлу годину, може рећи да грађани БиХ једу приближно онакву храну која се једне у земљама ЕУ, преноси портал екапија.

Што се тиче прописа о храни, у БиХ се примјењују застарјели прописи који датирају још из бивше Југославије. Стога је Вијеће министара донијело 18 правилника и један Закон о генетички модифицираним организмима, а Агенције за сигурност хране БиХ припремила је још 25 прописа о правилима о храни који треба одобрити Вијећу министара БиХ. Тренутно на подручју БиХ постоји 49 акредитираних лабораторија, што јавног здравства, ветеринарства, што приватних, а овлаштених лабораторија по закону о храни још нема.

Закон о генетски модифицираним организмима прошао је оба дома, казао је Мачкић те додао како четири лабораторија за генетички модифицирану храну у БиХ потписују споразум о међусобној сарадњи те да би Вијеће министара БиХ требало одобрити да они буду овлаштени за контролу генетички модифициране хране у БиХ.