Независне новине: Државни службеници и намјештеници у Влади ФБиХ, судској власти и јавним установама у септембру ће ступити у генерални штрајк и тражит ће смјену цијеле Владе ФБиХ ако се умањење јавне потрошње не буде једнако односило на све кориснике буџета ФБиХ.

Овај закључак усвојио је јуче Синдикат државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у ФБиХ. Синдикат је најавом генералног штрајка реагирао на одлуку Владе ФБиХ о платама именованих и изабраних званичника. По овој одлуци, плате чланова Владе и Парламента ФБиХ из децембра 2008. године увећане су за 1.500 КМ, колико износи функционални додатак, а потом умањене за 15 одсто.

Накнаде за чланове комисије

У времену рецесије Мустафа Мујезинвић, премијер ФБиХ, 23. јула потписао је закључак на основу којег ће члановима тима за утврђивање модела за увезивање пензијског стажа бити исплаћене накнаде за новембар и децембар 2008. године, умањене за 20 одсто, казао је Салих Крушчица

"Овим су потврдили да нису укинуте накнаде за рад у комисијама. Влада ФБиХ је одобрила 600.000 КМ Борјани Кришто, предсједници ФБиХ. Овим новцем може располагати како хоће без икаквог правдања. Гдје су овдје уштеде", истакао је Крушчица.

Тако ће плата предсједника ФБиХ бити 3.300 КМ, а његових замјеника, премијера и предсједавајућих оба дома Парламента ФБиХ 3.200 КМ. Допремијери и допредсједавајући оба дома Парламента мјесечно ће примати 3.110 КМ, министри 2.950 КМ, посланици 2.650 КМ, а савјетници 2.200 КМ. Раније су плате свим осталим корисницима буџета ФБиХ, због Закона о уштедама, враћене на децембарски ниво, па умањене за 10 одсто, а регрес и топли оброк су преполовљени.

Салих Крушчица, предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника ФБиХ, рекао је јуче да је одлука Владе ФБиХ о платама функционера незаконита и да су, по Закону о државној служби, цијену рада требало заједно да договарају Влада и Синдикат.

"С Владом ФБиХ смо усагласили анекс колективног уговора, али га нисмо потписали. И без тога бит ће нам умањене плате за 10 одсто. Нећемо то дозволити. Ићи ћемо с појединачним тужбама против Владе ФБиХ због кршења колективног уговора. А у септембру, ако Влада ФБиХ не буде хтјела с нама преговарати, кренут ћемо у генерални штрајк", истакао је Крушчица.

Додао је како ће тражити састанак с представницима Владе ФБиХ, од којих ће тражити да повуку одлуку о платама функционера и да Закон о уштедама буде једнако примијењен на све упослене. Према процјенама Синдиката, у шест мјесеци у 10 кантона је, без смањења плата, могло бити уштеђено више од 390 милиона КМ по основу топлог оброка, регреса, накнада члановима комисија и прековременог рада. 

"На топлом оброку за 10.600 упослених у шест мјесеци могло је бити уштеђено око 11 милиона КМ, на регресу 6,3 милиона КМ, накнадама за чланове комисије 2,5 милиона КМ, а за прековремени рад два милиона КМ. По уштедама које проводе на државним службеницима и намјештеницима људима ће примања бити умањена за 400 КМ или око 30 одсто, а не за 10 одсто", казао је Крушчица, објаснивши како је ММФ тражио умањење укупних трошкова за 10 одсто.

"А они су нама умањили све појединачно, и регрес и топли оброк и плате, а себи су на основу незаконитог функционерског додатка увећали плате. Сви смо спремни да се, ако треба, одрекнемо и плате ако ће се то односити на све у Влади ФБиХ, а не само на државне службенике и намјештенике. Ако се Влада ФБиХ на овакав начин брине о својим грађанима, онда нам таква власт не треба. Тражит ћемо њену смјену", упозорио је Крушчица.