Независне новине: Више од 4.500 мјеста након првог уписног рока бруцоша остало је непопуњено на факултетима осам јавних универзитета у БиХ.

Конкурс за други уписни рок готово сви универзитети објављују током ове седмице, а пријемни испити за кандидате који се пријаве у овом року бит ће организирани почетком септембра. Према подацима представника универзитета у БиХ, највише слободних мјеста остало је на техничким факултетима, док су готово сва мјеста попуњена на факултетима друштвених наука.

Станко Станић, ректор Универзитета у Бањалуци, каже како на факултетима овог универзитета има још 1.215 слободних мјеста за бруцоше.

"Мјеста су попуњена на факултетима друштвених наука, на Архитектонско-грађевинском, Фармацеутском, Стоматолошком и на Медицинском факултету", рекао је Станић.

Додао је како је најмање интересовање за физику и хемију, те да ће за ове студијске програме, како би били попуњени, бити неопходно организовати и трећи уписни рок.

"Конкурс је већ објављен, а кандидати ће документе моћи предавати од 24. до 28. августа. Пријемни испити биће организовани 1. септембра, тако да ћемо упис окончати до 7. септембра", објаснио је јучер Станић.

На 18 факултета Универзитета Источно Сарајево остало је око 600 слободних мјеста. Митар Новаковић, ректор овог универзитета, тврди како су попуњени Правни, Економски и Педагошки факултет, те да највише слободних мјеста има на факултетима техничких наука. И на овом универзитету пријемни испити бит ће организовани почетком септембра, како би упис завршио до 7. септембра.

На факултетима Универзитета у Зеници има око 300 слободних мјеста и то углавном за редовне самофинансирајуће и ванредне студенте. Ректор зеничког Универзитета Сабахудин Екиновић каже да је уписна квота за студенте који ће бити финансирани из буџета Владе Зеничко-добојског кантона попуњена.

На факултетима Свеучилишта у Мостару остало је од 50 до 100 слободних мјеста за бруцоше. Медицински, Грађевински и Факултет рачунарства су попуњени, док на осталим факултетима има још слободних мјеста.Џемо Туфекчић, ректор Универзитета у Тузли, истиче да је квота овог универзитета била 2.810 бруцоша, те да је остало 540 слободних мјеста.

"Највише слободних мјеста има на Природно-математском и Рударско-геолошком факултету. Остало је и нешто слободних мјеста на Електротехничком и Машинском факултету. Ниједан кандидат у првом року није примљен на Одсјеку за турски језик, тако да и овдје има доста слободних мјеста", рекао је Туфекчић.

Из Министарства образовања Кантона Сарајево саопћили су како ће се у другом уписном року на факултетима Универзитета у Сарајеву моћи уписати 953 бруцоша. И на Правном факултету овог универзитета попуњена су сва мјеста, док су на Филозофском факултету остала 194 слободна мјеста за редовне студенте, које ће финансирати Влада КС, 69 мјеста за редовне самофинансирајуће студенте, 230 мјеста за ванредне и 19 слободних мјеста за стране држављане. На Шумарском факултету остала су 94 слободна мјеста за редовне и 10 мјеста за стране држављане.

"Пријемни испити за други уписни рок организират ће сами факултети и то у првој половини септембра. На Академији ликовних умјетности пријемни испити за 42 кандидата, колико има слободних мјеста за редовни студиј, бит ће организиран 24. августа и трајат ће пет дана. На Економском факултету, на којем има 74 слободна мјеста за учење на даљину, неће бити организован пријемни испит", саопћено је из Министарства образовања КС.

Зоран Казазић, генерални секретар Универзитета "Џемал Биједић" у Мостару, истакао је како је на осам факултета овог универзитета за други уписни рок остало још 844 слободна мјеста, те да је у првом року примљено 1.166 бруцоша. Истакао је како ће конкурс ускоро бити расписан, а пријемни испити организирани почетком наредног мјесеца.

Податке о броју слободних мјеста за упис студената на прву годину нисмо успјели добити од представника Универзитета у Бихаћу.