Независне новине: Бројне опћине у ФБиХ, поготово оне развијеније, нису смањиле плате упосленима у администрацији нити то намјеравају урадити иако су обавезне да смање јавну потрошњу, односно плате, топли оброк и регрес.

Плата начелника појединих опћина у ФБиХ достиже и 2.500 КМ, док ће, због Закон о штедњи, јулска плата премијера ФБиХ износити око 1.600 КМ.

У Тузли умањење 20 одсто

У појединим опћинама не знају како да се понашају, јер од власти у ФБиХ нису добили упуте о провођењу Закона о уштедама који је у јулу ступио на снагу. Иако се по овом закону плате у јавном сектору враћају на децембарски ниво па онда смањују за 10 одсто, у Градској управи Тузла јулске плате радницима исплаћене су аконтативно, односно умањене су за 20 одсто.

"Плата градоначелника Јасмина Имамовића у првих шест мјесеци била је 2.950 КМ и јулска је умањена за 20 одсто. Топли оброк по дану био је 16 КМ и сад је дупло мањи. Регрес смо исплатили прије закона и износио је око 800 КМ", рекли су у Градској управи Тузле.

У већини опћина, унаточ Закону о уштедама и условима за потписивање стендбај аранжмана са ММФ-ом, упосленима је исплаћен несмањени регрес од око 800 КМ, као и топли оброк који по дану износи око 16 КМ. У јединицама локалне управе објашњавају како плате радницима нису повећаване у посљедњих пет година, чиме и оправдавају став да нису обавезни ни да их умању. Са друге стране, представници опћина, оних слабије развијених и с мањим буџетима, кажу како су јулске плате упосленима већ смањене, те да је топли оброк и регрес усклађен с препорукама Међународног монетарног фонда.

Мустафа Мујезиновић, премијер ФБиХ, каже да ће опћине морати направити уштеду у јавној потрошњи, односно умањити плате, регрес и топли оброк, јер ће 70 одсто буџетског новца, ако не буде уштеда,"бацати" на плате.

"По Закону о уштедама кантони су обавезни да хитно усвоје закон којим ће опћинама наложити уштеде у јавној потрошњи. И већ је требало да то ураде. Нажалост, Влада ФБиХ овдје нема никаквих ингеренција нити опћинама може било шта наложити", рекао је Мујезиновић.

Објаснио је како опћине нису укључене у трансфер новца од ММФ-а, али да ће им Влада ФБиХ од једног од кредита Свјетске банке пребацити дио новца како би буџете одржале ликвидним.

Мујезиновић је такођер најавио како ће на наредној сједници Владе ФБиХ, која би требало да буде одржана у сриједу, предложити измјену Одлуке о утврђивању плата дужносницима у Влади и Парламенту ФБиХ. Ако одлука буде прихваћена, његова плата би била повећана на око 3.200 КМ.

"То је минимум за који се вриједи трудити. Ако не прође овај приједлог, проћи ће неки други", истакао је Мујезиновић.

У сарајевској опћини Центар кажу како немају намјеру умањивати плате. Просјечна плата упослених у опћини Центар је око 1.000 КМ, а плата начелника Џевада Бећиревића око 1.900 КМ. Регрес од око 800 КМ по раднику исплаћен је прије годишњих одмора, а топли оброк по дану је 16 КМ.

Уштеде без дирања плата

Алија Бехмен, градоначелник Сарајева, каже како је његова мјесечна плата 2.100 КМ.

"Направили смо уштеде у другим сегментима. Плате упослених у Градској управи су најмање у односу на плате у свим сарајевским опћинама, тако да нема сврхе да их додатно умањујемо&qуот;, рекао је Бехмен.

Напоменуо је да се плата градоначелника Сарајева није мијењала од 2005. године.

У опћини Ново Сарајево нису умањивали плату, али кажу како су уштеде направили у материјалним трошковима. Јулска плата начелника Новог Сарајева Неџада Колџе била је 2.012 КМ, а просјечна плата у опћини 806 КМ. Топли оброк био је нешто мањи од 16 КМ, а регрес који је исплаћен крајем маја 823 КМ.

Дамир Хаџић, начелник сарајевске опћине Нови град, тврди како ова опћина има добру приходовну страну, па није на нивоу оних који морају умањивати плате.

"Умањење плата овисит ће од Закона о уштедама. Ако се директно буде односио и на опћине, приступит ћемо томе. У ФБиХ су у посљедњих пет година неколико пута повећавали плате, а ми смо на истом нивоу од прије пет година", рекао је Хаџић, нагласивши како стручни сарадник у ФБиХ има већу плату од првог службеника у опћинама.

Са друге стране, начелница опћине Дрвар Анкица Папак-Додиг каже како упосленима у овој опћини плате нису исплаћене још ни за мај.

"Јулске плате ће бити умањење, јер ћемо примијенити Закон о уштедама. Не знам како ћемо умањити за раднике са средњом стручном спремом, јер је њихова плата 550 КМ и умањењем ће бити испод федералног минимума. Плата начелника је 1.700 КМ. До сада је топли оброк био 14 КМ и бит ће умањен. Регрес није исплаћен јер немамо новца", рекла је Папак-Додигова.

Јозо Задро, помоћник начелника за финансије у опћини Груде, каже како су јулске плате упослених у овој опћини усклађене са Законом о уштедама.

"Плата начелника била је 1.800 КМ и умањена је за десет одсто. Топли оброк био је 15 КМ и сад је 7,5 КМ, а регрес смо исплатили у износу од 390 КМ", рекао је Задро.