Независне новине: Европска унија одобрила је јучер 39 милиона еура вриједан пакет финансијске помоћи БиХ за превазилажење посљедица финансијске кризе. Делегација Европске комисије у БиХ саопћила је да ће одобрена бесповратна средства бити искориштена за финансирање великих инфраструктурних пројеката.

"Европска комисија усвојила је програм чији је циљ да БиХ помогне да ублажи посљедице финансијске и економске кризе. Свих 39 милиона еура бесповратних средстава ће бити усмјерено на подршку развоју средњих и малих предузећа, развоју инфраструктуре у областима транспорта, заштите животне околине и енергетике. Средства ће бити додијељена и Агенцији за осигурање депозита БиХ, како би се спријечили одливи депозита усљед финансијске кризе", наводи се у саопћењу Европске комисије.

Вијеће министара БиХ у марту ове године изабрало је пројекте који ће бити финансирани овим средствима. Одобрено је издвајање 16,5 милиона еура из претприступне помоћи ЕУ за 2009. годину за изградњу водоводних и канализационих система у 17 градова и општина у БиХ. Одобрени пројекти подразумијевају изградњу водоводне и канализационе мреже у Бијељини, Бањалуци, Зеници, Завидовићима, Високом, Олову, Усори, Добој Југу, Добој Истоку, Посушју, Широком Бријегу, Мостару, Великој Кладуши, Босанском Петровцу, Босанској Крупи, Орашју и Томиславграду. Пројекти обнове пруга, сигнализације на пругама и изградње прикључака за аутопут бит ће финансирани са 14 милиона еура.

Уз споменуте, средствима ЕУ бит ће финансирано и повећање расположивог хидропотенцијала ХЕ Добој са око 5,5 милиона еура, док ће четири милиона еура бити утрошена за помоћ малим и средњим предузећима.

ЕУ ће у овој години БиХ донирати око 80 милиона КМ помоћи из претприступних фондова. Половина се односи на инфраструктурне пројекте, а половина на изградњу институција и реформе. Европска комисија наглашава да ће, уз одобрених 39 милиона еура бесповратне помоћи, Европска инвестицијска банка, Европска банка за обнову и развој, те КфW фонд осигурати повољне кредите за инфраструктурне пројекте у БиХ. Ове би институције, према најавама, могле осигурати до 260 милиона еура кредита БиХ.

"Морамо добро анализирати требају ли нам заиста нови кредити јер сад имамо огромна одобрена, а неповучена кредитна средства. Наш вањски дуг је значајно порастао у протекле двије-три године. Треба да видимо треба ли нам тај новац прије него што искористимо већ одобрена средства која премашују милијарду и пол КМ, а за чије неискориштавање плаћамо пенале", казао је Фуад Касумовић, замјеник министра финансија БиХ.