Независне новине: Вијеће министара БиХ усвојило је мање од половине својим програмом рада предвиђених закона чије је изгласавање планирано у првих шест мјесеци ове године.

"Рокови за усвајање приједлога закона о државној имовини, промоцији малих и средњих предузећа, облигационим односима, попису становништва, забрани фашистичких дјеловања, несталим особама, културном насљеђу, денационализацији и других су до јуна ове године", стоји у Програму рада Вијећа министара БиХ. У извјештајима о урађеном ови закони не спомињу се као реализирани. Вијеће министара планирало је, а није усвојило нити законе о сузбијању корупције, уреду за борбу против корупције те измјене закона о Тужилаштву БиХ, финансирању политичких странака, несталим особама, сузбијању употребе опојних дрога и равноправности сполова. Вијеће министара БиХ планирало је у првих пола година усвојити 62 нова или измјене и допуне постојећих закона. Према извјештајима са сједница усвојено је око 25 закона. "Усвојени су закони о духану, слободним зонама, акцизама, основама научноистраживачке дјелатности, протуминском дјеловању, забрани дискриминације, измјене закона о спречавању прања новца, плаћама и други", наводи се у извјештајима о раду Вијећа министара БиХ.

Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, каже како реализација програма рада његове владе не иде лако те да стално упозорава министре како се морају држати планиране динамике.

"Министри су сами направили програме из својих ресора и сад их се морају држати. На то их стално упозоравам. Ми имамо и додатни проблем, јер нам парламент враћа законе које једногласно усвојимо. Мислим да то није уреду. Јасно је да немамо стопроцентну реализацију, али мислим да смо ове године бољи него ранијих", рекао је Шпирић. Додао је како вјерује да ће до краја године степен реализације Програма рада Вијећа министара бити задовољавајући.