Савјет министара БиХ утврдио је на данашњој сједници  већином гласова, Приједлог закона о празницима Босне и Херцеговине и нерадним данима, који ће Министарство цивилних послова доставити Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по основној законодавној процедури.  

Досадашње непостојање јединствене законске регулативе има за посљедицу да се о нерадним данима за државне органе, привредна друштва и друга правна лица и облике организирања одлучује за сваки случај посебно. Непостојање регулативе за државне празнике доводи до ситуације да се нерадни дани не подударају, што се неповољно одражава на рад свих нивоа власти.

Како народи и грађани БиХ, према религијској припадности и традицији, обиљежавају различите вјерске празнике, наметнула се потреба да се и државним законом прецизирају наведене различитости те да се најзначајнији празници сваке религије прогласе нерадним данима у БиХ.

Законом је предвиђено да четири дана у години буду државни празници, празници за све грађане БиХ, а то су: Нова година, Први мај, Девети мај – Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, као и 26. јуни – Дан подршке жртвама насиља. Осим тога, нерадни дани у БиХ одређени су за вријеме вјерских празника припадника исламске, католичке, православне и јеврејске вјероисповијести.  

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о министарствима и другим органима управе Босне и Херцеговине. Предлагач, Министарство правде, након техничке дораде доставит ће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по основној законодавној процедури.

Измјенама и допунама усклађује се Закон о министарствима и другим органима управе БиХ са законима којима су основане нове управне организације или су измијењене организације и надлежности већ основаних органа управе, управних организација, служби и других институција БиХ.

Истовремено се дефинира да ће ступањем на снагу овог закона престати с радом Управа за геодетске и имовинскоправне послове БиХ, а одлуку о статусу опреме, инвентару, средствима за рад, документацији, службеним просторијама и запосленим донијет ће Савјет министара БиХ на приједлог Министарства цивилних послова  БиХ у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог закона, саопштено је из Уреда за информисање Генералног секретаријата Савјета министара БиХ.