Дневни аваз: Мноштво људи, жена с малом дјецом, могу се видјети на мјестима гдје се издају пасоши. Кога год од њих упитате колико дуго стоји у реду да преда захтјев рећи ће да чека од јутрос. Многи нису више сигурни да ће добити  прилику да дођу до једног од четири шалтера у згради за Администрацију и унутрашњу подршку МУП-а КС, јер је сала препуна.

Мање гужве за личне карте

На мјестима гдје се издају личне карте мање су гужве него на издавању пасоша. Чомор нам је појаснила да систем подједнако отежава издавање свих личних докумената, али да грађани подносе мање захтјева за личне карте него за пасоше, нарочито љети.

Упосленици након што узму неколико захтјева обавијесте да је систем опет пао и све тако, а људи чекају и по осам сати. Ред се створио чак до улице. Према ријечима Нихаде Чомор, портпарола МУП-а КС, од 26. јуна почели су се стварати велики редови.

– Наши упосленици не могу утјецат на функционирање система. Појавили су се технички проблеми које треба ријешити Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДЕА), јер је то у њиховој надлежности. Људи чекају по читав дан само због тога што систем стално пада – казала  нам је Чомор.

До када ће се оволико дуго чекати на шалтерима нисмо могли сазнати ни од Амиле Опардије, портпарола ИДЕА-е.

– Систем је сложен и још не функционира како треба, а мора се испробавати у пракси. Ми смо то и најавили. Ово је први пут да су сви увезани у један систем од матичних уреда до МУП-ова. Надамо се да ће се у наредном периоду стање поправити -објаснила је Опардија.